11.1 C
Haarlem
donderdag, juni 1, 2023
Home Hi-Fi Optologic DAC van Aqua Acoustics doet het discreet

Optologic DAC van Aqua Acoustics doet het discreet

0
Optologic DAC van Aqua Acoustics doet het discreet

De Aqua Acoustics Optologic DAC beschikt over een galvanisch van de digitale onderdelen gescheiden uit een weerstandenladder bestaande converter.

Een DAC is tegenwoordig simpelweg een chip met alle benodigde onderdelen aan boord. Nadeel is dat er geen volledige scheiding tussen het analoge en digitale deel is, wat betekent dat ontwerpers heel goed op moeten letten om geen vervelende storingen te introduceren in het uitgaande analoge signaal. Nu lukt dat meestal prima, maar er zijn natuurlijk altijd puristen die net weer een stapje verder gaan. Aqua Acoustics ontwikkelde de Optologic DAC waarbij de eigenlijke converter discreet is opgebouwd in de vorm van een weerstandsladder. Dat laatste is eigenlijk een stap terug in de tijd, wie kent bijvoorbeeld nog de Covox Speech Thing? Uiteraard is dat apparaat verre van hifi te noemen, maar het geeft wel mooi het principe weer van een discreet met weerstanden opgebouwde DAC (in dit geval slechts 8 bits, overigens).

Geen filter

Een galvanische scheiding tussen zo’n weerdstandennetwerk en de digitale rest is eenvoudig te realiseren door optocouplers in te zetten. Precies dat laatste heeft Aqua Acoustics dan ook gedaan, met als gevolg een perfecte elektrische scheiding tussen converter en FPGA. Dat laatstgenoemde ding is het digitale onderdeel dat voor de aansturing van het weerstandennetwerk zorgt. Bijzonder is verder dat in deze DAC geen enkele vorm van digitale filtering is toegepast. Volgens de fabrikant is dat niet nodig omdat er ‘manisch aandacht is besteed’ aan elk afzonderlijk circuit. Verder zijn condensatoren van de hoogste kwaliteit gebruikt, waaronder zes elektrolytische toppers en de rest onder meer van het type Tantalum, OS-CON en dubbel gemetalliseerd MJP. Bij de keuze van onderdelen is gekeken naar kwaliteit, levensduur en ultralage HF-ruis als kwaliteiten.

Discrete voeding

De voedingen voor analoge en digitale deel zijn eveneens volledig discreet opgebouwd. Het eindresultaat is een bijzondere DAC die via USB tot en met 24/384 ondersteunt en via S/PDIF en AES/EBU tot en met een input van 24/192 overweg kan. Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 22 kHz en er zijn zowel gebalanceerde als ongebalanceerde uitgangen beschikbaar. De prijs is nog niet bekend.