10.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Hi-Fi YG Acoustics Sonja XV 4-speakersysteem

YG Acoustics Sonja XV 4-speakersysteem

0
YG Acoustics Sonja XV 4-speakersysteem

Het oogt in ieder geval indrukwekkend: 4 fors uit de kluiten gewassen zuilen vormen samen het YG Acoustics Sonja XV speakersetje. Qua specs ziet het er veelbelovend uit.

Dat er een stevig surroundgeluid uit deze speakers komt staat waarschijnlijk buiten kijf. Al is het maar vanwege het verzendgewicht van het geheel samen: 1300 kilo ofwel 1,3 ton. Volgens YG Acoustics levert de Sonja XV het meest natuurgetrouwe geluid van een live optreden; nóg echter betekent dat u zelf naar een concert zult moeten gaan. De kasten zijn multilaags en gemaakt van ‘aircraft graded’ aluminium, terwijl in totaal 18 in huis ontworpen BilletCore-drivers in het systeem zijn gebouwd (totaal treft u 20 drivers in het geheel aan). Voor het lagetonen crossover-filter is een nieuwe techniek gebruikt waarbij ViseCoil-spoelen zijn ingezet. Deze zijn wederom door YG Acoustics zelf op een CNC-machine gewikkeld en vervolgens in een stevig klemmende constructie geplaatst om trillingen en toleranties tegen te gaan. De overgangsfilters van midden naar hoog maken gebruik van ringvormige luchtspoelen die overspraak tegen gaan.

Feestje

De Sonja XV-speakers worden uitgebracht naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van de fabrikant, de XV verwijst tegelijkertijd naar het getal 15 én de afkorting eXtreme Version. Mocht u toevallig al een setje ‘gewone’ Sonja-speakers hebben staan, dan is uitbreiden naar de XV-configuratie mogelijk. De impedantie van de speakers bedraagt 4 Ohm. De prijs is momenteel nog niet bekend.