13.9 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Aequo Audio presenteert Ensis op de X-fi

Aequo Audio presenteert Ensis op de X-fi

3
Aequo Audio presenteert Ensis op de X-fi

Wederom een primeurtje op de X-fi, want aldaar kunt u de Aequo Audio Ensis speakers voor het eerst in Nederland beluisteren. En bekijken, want de vormgeving is bijzonder.

Hoewel de speakers al eerder op de High End Munich werden getoond, zijn ze nu voor het eerst in Nederland te beluisteren. Wel konden bezoekers van de X-fi  vorig jaar ze achter glas bekijken, maar dat is natuurlijk ook maar behelpen. In ieder geval waren velen destijds erg enthousiast over de vormgeving. Aequo Audio werkt volgens eigen zeggen met een ‘Octagon-filosofie van acht aspecten’ waarop de luidsprekers moeten excelleren. Dit leidde volgens de Nederlandse fabrikant onder andere tot de ontwikkeling van een speciale tweeter voor ‘holografische plaatsing’ van instrumenten. En een stukje hardware voor ‘analoge correctie van lage frequenties voor de specifieke kamer en plaatsing’.

Luisteren

De op de komende X-fi gedemonstreerde 3-weg hybride luidspreker onderscheidt zich verder met een makkelijk aan te sturen passief midden en hoog gedeelte van hoog rendement.  Samen met een geïntegreerde actieve 10 inch sub woofer aangedreven door een Ncore 500 watt module ontstaat zo iets heel moois. U vindt Aequo Audio direct in de eerste gang, in kamer 110. Dat is de laatste kamer aan de rechterkant. De Eindhovenaren van Aequo Audio en Mola Mola (eindversterkers) en Sound Galleries (Muziekserver) zijn daar gezamenlijk aanwezig. U kunt daar dan ook genieten van muziek gespeeld door high-end speakers.

3 REACTIES

  1. Beste Ronald ik weet dat de Grimm LS1be set of de Quad 2912 samen Lyngdorf Millennium voor de meeste Audiofielen ook voor mij een droom is. Die misschien een keertje uitkomt. Maar zullen zei het aandurven de besproken met bovenstaande te vergelijken. De ruimte moet wel groot zijn want een luidspreker klinkt alleen goed als deze goed geplaatst is. En de vrije uitstraling naar voren op zijn minst 15 meter, lijkt overdreven, maar dan kun je echt horen of de 20 Hertz echt door de sub geleverd wordt. Klinkt overdreven maar het is een wet van de natuurkunde, indien de vrije uitstraling 5 mtr is, dan kan er in die ruimte niet lager dan 60 Hertz hoorbaar zijn, lager wordt een staande golf. Bij mij kunnen de ESL 57 samen met KRK 12s nooit goed klinken, de ruimte is veel te klein. Maar staan de Quad’s goed dan lijkt het net of het geluid niet uit de boxen komt, ze werden niet voor niets “Phantom speakers” genoemd. Het is een heel verhaal en er zijn speakers waarvoor je ook een nieuwe Rolls koopt. Maar de prijs imponeert mij niet. Het belangrijkste is hoe het klinkt. Volgens mij verslaat 2912 elke speaker maar Paul prees de LS1be de hemel. En nu deze, die ook weer met een heel nieuw ontwerp komt. Durven de leveranciers het aan, dat deze sets door Alpha-Audio echt vergeleken kunnen worden. Ik denk dat de Quad niet verslagen wordt alleen in het aantal dB’s. Ik zeg niet dat Aequo Audio Ensis slecht is. Maar dan kunnen de makers echt trots zijn omdat zij de beste (systeem) hebben ontworpen. Ik denk dat Quad dit wel aandurft. Ben benieuwd of deze vergelijking ooit mogelijk wordt?