20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Hi-Fi Steve Reich viert (bijna) tachtigste verjaardag

Steve Reich viert (bijna) tachtigste verjaardag

0
Steve Reich viert (bijna) tachtigste verjaardag

Op 3 oktober is het zover, dan viert de gevierde Amerikaanse componist Steve Reich zijn tachtigste verjaardag. Reden voor een feest!

Steve Reich is componist van minimalistische muziek. Zo kun je zijn oevre althans het best omschrijven. Als experimenteel ook, wellicht. Een van de meer karakteristieke kenmerken van zijn werk is bijvoorbeeld het gebruik van tapeloops. Al met al klinkt het allemaal uniek en is er op de derde oktober meer dan reden genoeg om een feestje te bouwen. Deutsche Grammophon en ECM hebben de handen ineengeslagen en brengen een serie boxen met werk van Reich uit.

Alleen ik

Feitelijk zijn de oudere werken – van voor 1990 – zonder meer de moeite van het beluisteren waard, want tot die tijd verbood de componist het uitvoeren van zijn werk door anderen. Het betekent dat elk van de albums uit die periode simpelweg uniek is. Eenmaal opgenomen zijn ze nooit meer op een andere manier ten gehore gebracht. U kunt meer over Reich en zijn verjaardagsuitgaven lezen in dit (Engelstalige) artikel van Stereophile.