Brits briefgeld als muzikale pick-up naald

1
Geld als pick-up naald, gewoon omdat het kan

Engeland heeft een nieuw stukje briefgeld in de vorm van een 5 Pond bankbiljet. En daar blijkt – letterlijk – muziek in te zitten door het als naald en akoestische versterker in te zetten.

We wilden u deze toepassing van papiergeld toch niet onthouden. Hifi is het niet en high-end al helemaal niet. Maar het illustreert wel hoe eenvoudig aloude analoge techniek eigenlijk is. Of onze cd’s, sticks en streams over vijfhonderd jaar nog zijn af te spelen wagen we te betwijfelen. Maar een LP of single zal weinig problemen opleveren. Alles wat u nodig heeft is een Brits 5 Pond-biljet.

Star

Het nieuwe Engelse bankbiljet is niet gemaakt van papier, maar van plastic. Het is daardoor slijtvaster dan zijn papieren equivalenten. Maar ook meer star en daardoor geschikt om het geluid uit de groeven van een plaatje ten gehore te brengen. Het oppervlak van het biljet versterkt het geluid voldoende en een van de hoeken is als naald bruikbaar. U kunt het alhier zelf beluisteren en bekijken. Goed om te weten voor als de derde wereldoorlog losbarst, plaatjes draaien kan dan in ieder geval altijd nog.

1 REACTIE