13.6 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Hi-Fi The Rosenberg Trio, Ig Henneman en meer in Vrije Geluiden

The Rosenberg Trio, Ig Henneman en meer in Vrije Geluiden

3
The Rosenberg Trio, Ig Henneman en meer in Vrije Geluiden

Het VPRO-programma Vrije Geluiden is voor liefhebbers van onder meer Jazz en klassiek best de moeite waard om te beluisteren. Zet de wekker eens voor komende zondagochtend.

Toegegeven: de publieke omroepen leveren geen high-end audiostreams aan bij hun tv-programma’s. Maar kijken en luisteren naar rastartiesten van bijvoorbeeld het Rosenberg Trio, violiste Ig Henneman of het Amsterdams Andalusisch Orkest maakt die tekortkoming weer goed. U kunt altijd achteraf naar een MQA-stream of iets dergelijks dezelfde werken beluisteren. Zondagochtend om 10.30 uur ziet u op NPO 1 in ieder geval zoals beloofd het 25-jarige Rosenberg Trio bij Vrije Geluiden. Gedurende al die jaren brengen ze gypsy jazz ten gehore die er niet om liegt.  Ze speelden op alle grote jazzfestivals ter wereld. En dat met grote musici zoals Toots Thielemans en zelfs nog met Stéphane Grappelli. Nu hebben ze samen met twee familieleden uit de jongere generatie de cd La Familia opgenomen. De twee solisten (oud en jong) ontlopen elkaar niet en “battelen” met hoorbaar plezier.

Viool en zuidelijk

Na een carrière van zo’n vijftig jaar is ze nu voor het eerst te gast bij VPRO Vrije Geluiden. Componiste, bandleider en violiste Ig Henneman (1945) begon als altvioliste in het Asko Ensemble. Ze spreidde echter al snel haar vleugels uit en begon eigen muziek te maken. Henneman componeert dwarse, eigenzinnige, genreoverschrijdende klankwerelden met veel ruimte voor improvisatie. Ze voltooide onlangs haar werk Solo Songs for Instruments, dat tijdens November Music voor het eerst te horen zal zijn. Het Amsterdams Andalusisch Orkest zet zich in voor het behoud van het muzikale erfgoed van Al-Andalus. Dat is het Arabisch imperium dat zich van de 8e tot de 15e eeuw uitstrekte over het hele Iberisch schiereiland en noordelijk Afrika. Tussen 14 oktober en 13 november organiseert het orkest in samenwerking met Theater De Meervaart de eerste editie van het Ud Festival op verschillende belangrijke podia in Nederland.

3 REACTIES

  1. Ronald deze groep muzikanten behoren bij mijn favorieten Het is van het zelfde kaliber als b.v. Oscar Peterson, Ben Webster etc. ect. Dit zijn/waren echt artiesten. Tegenwoordig is iemand die een usb stick vult met samples een artiest, onbegrijpelijk. Ik raad dit ook aan, mits de persoon die luisterd verstand heeft van muziek. Muziek van nu, (in vergelijking met wiskunde) is 1+1 Jazz en werken van de klassieke meesters kun je vergelijken met differentiaal rekenen. Een 6 of mol 9 akkoord vindt men vals klinken. Voor de audiofielen die moeite hebben dit soort werken te waarderen raad ik aan om te beginnen met Mozart. En als je zo ver bent dat bijvoorbeeld, CEGA (6 akkoord) niet meer vals klinkt, kun je echt genieten van een High End geluidsinstallatie.