11.6 C
Haarlem
donderdag, juni 8, 2023
Home Hi-Fi Europees webwinkelwalhalla in de maak

Europees webwinkelwalhalla in de maak

0
Europees webwinkelwalhalla in de maak

Als het een beetje meezit wordt Europees webwinkelen over de grens vanaf volgend jaar een heel stuk makkelijker en goedkoper. Geoblocking moet dan tot het verleden behoren.

Grote kans dat u regelmatig webwinkels tegenkomt in het buitenland die scherpere prijzen hanteren dan in ons land. Wilt u dan echter bestellen bij zo’n bedrijf, dan komt het al even regelmatig voor dat een geolock uw plan dwarsboomt. Zo’n geolock zorgt ervoor dat er alleen besteld en geleverd kan worden in het land waar de webwinkel is gevestigd. Deels is dit aan de winkels zelf te wijten. Sommige bedrijven willen simpelweg niet over de grens leveren en die verplichting gaat de nieuwe wetgeving dan ook niet opleggen. Wel moet het voor zowel klant als willende webwinkel een stuk makkelijker worden om grenzeloos te handelen. Dat valt allemaal onder meer hier te lezen.

TV blijft binnen de grenzen

Op dit moment is het als klant erg goed opletten als u in een ander land iets online gaat kopen. Soms worden de prijzen dankzij allerlei onvoorziene extra’s ineens een stuk hoger bij levering in het buitenland. Dat nadeel gaat vervallen waardoor echt Europees webwinkelen een stuk voordeliger moet worden.  Het plan moet idealiter deel uit gaan maken van een drievoudig winstmodel voor de consument. In 2017 moeten roamingkosten vervallen, maar ook volledige toegang tot films, muziek en e-boeken en nu dus webshoppen voor alle EU-inwoners dient realiteit te worden. Vreemd genoeg gelden de beoogde plannen niet voor grensoverschrijdende televisie. Voor audioliefhebbers kan het vanaf volgend jaar interessant zijn om diverse Europese winkels met elkaar te vergelijken alvorens tot aankoop over te gaan. Of muziek te kopen of streamen van buiten Nederland. Dat kón in veel gevallen natuurlijk allemaal al, maar de uiteindelijke prijs bleef tot het laatst spannend.