13.9 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Samsung koopt complete Harman-groep op

Samsung koopt complete Harman-groep op

1
Samsung koopt complete Harman-groep op

Samsung heeft voor 8 miljard dollar de complete Harman-groep opgekocht. Of dat voor audioliefhebbers goed of slecht nieuws is zal de toekomst uitwijzen.

Dat Samsung geïnteresseerd is in wat bedrijfsaankopen was niet echt een verrassing. Dat het uiteindelijk Harman is geworden voor een recordbedrag van 8 miljard dollar is wel verrassend. Bovendien lijkt het erop dat de Zuid-Koreanen niet echt geïnteresseerd zijn in de audio-onderdelen van Harman. Het gaat hen veel meer om de ‘automotive’-tak. Of dat goed of slecht nieuws is voor liefhebbers van Harman en alle andere merken die onder deze paraplu vallen is afwachten. Enerzijds kan Samsung besluiten de merken hun eigen ding te laten doen. Anderzijds kan veel moois ook simpelweg geïntegreerd worden in het moederbedrijf. In dat geval raken Harman en het bijbehorende AKG, Inifinity, Mark Levinson en Selenium mogelijk een flink deel van hun identiteit kwijt. Ook Bang & Olufsen Automotive is onderdeel van de aankoop.

Auto

Op zich is het niet verwonderlijk dat Samsung geïnteresseerd is in alles in en rond de auto. De omzet voor autogerelateerde elektronica neemt naar verwachting alleen maar toe de komende jaren. De connected car is hot en fabrikanten als Apple en Google investeren fors om een centrale plek in de moderne auto te veroveren. Dat daar nu dus ook Samsung bij komt mag an sich geen verwondering wekken. Wat vaak wel gebeurt bij het ‘opslokken’ van een bedrijf of bedrijvengroep door een multinational, is dat onderdelen van de aankoop uitgefaseerd worden. En dat zou in dit geval toch wel heel jammer zijn. Duimen dus maar.

 

1 REACTIE