Spotify verkort levensduur SSD’s dankzij bug

3
Spotify en SSD's zijn even geen goede combinatie

Spotify bevat een vervelende bug die de levensduur van SSD’s ernstig kan verkorten door een enorme hoeveelheid zinloze schrijfacties.

Gedurende zo’n vijf maanden al klagen diverse gebruikers van Spotify over de enorme hoeveelheden gegevens die continu door het programma worden weggeschreven. En het gaat niet over kleine hoeveelheden: vijf tot 10 GB in minder dan een uur. Is de streamingapp langer geopend, dan kan dat zomaar oplopen tot 700 GB of meer. Het grote probleem is dat solid state drives een relatief beperkt aantal schrijfcycli kennen. Om te voorkomen dat geheugencellen te vaak worden beschreven beschikt zo’n drive over een slimme controller. Deze zorgt dat de schrijfacties gebalanceerd verdeeld worden over de beschikbare locaties. Daardoor merkt u als gebruiker niets van deze ‘tekortkoming’. Behalve wanneer een buggy programma gigantische hoeveelheden schrijfacties uitvoert. Dan gaat het alsnog mis.

Dure grap

Zeker als er in uw systeem een grotere SSD is ingebouwd, kan een defect aan dit onderdeel tot een vervelende kostenpost leiden. Gebruikt u Spotify op een systeem met een SSD, dan is het zaak de software niet continu op de achtergrond te laten draaien. Eigenlijk is het verstandig om Spotify helemaal van een dergelijke computer te verwijderen. Een erg drastische maatregel, maar het scheelt u uiteindelijk een hoop ellende. Uiteraard is de állerbeste remedie wanneer Spotify met een update voorzien van een bugfix komt, maar dat is nog niet het geval. Meer over de destructieve sofware kunt u hier lezen.

3 REACTIES

    • Bij mij staat Spotify de hele dag aan. En heb geen enkel probleem. Via Android app naar Chrome cast. Volgens mij is de cachegeheugen bug opgelost. Keek net hoeveel (40) MB er gebruikt was. Ik kan Spotify net zo makkelijk (echt niet) missen als bijvoorbeeld de smartphone. Ze raken mij nooit kwijt, je vindt muziek die je niet kent. Je hoort via de radio veel van hetzelfde of nummers waar het lijkt of de muzikanten kennissen of familie is dan wel betalen als ze hun muziek draaien.