11.1 C
Haarlem
donderdag, juni 1, 2023
Home Streaming Audio LessLoss Laminar Streamer SD-speler

LessLoss Laminar Streamer SD-speler

6
LessLoss Laminar Streamer SD-speler

Een solid state-speler als de LessLoss Laminar Streamer is altijd erg interessant, al was het maar vanwege het ontbreken van slijtgevoelige onderdelen.

Voordat u verder leest is het alvast goed om te bedenken dat de LessLoss Laminar Streamer een probleem kent van praktische aard. Daarover straks meer. Op papier ziet het er in ieder geval heel mooi uit. De achterliggende filosofie klinkt ook goed. De streamer lost volgens de fabrikant het probleem van digitale ‘ruwheid’  qua klank voorgoed op. Hiervoor wordt een enkel kloksignaal door het hele apparaat ingezet. Verder is het besturingssysteem niet gebaseerd op Windows, MAC OS of Linux, maar geheel van de grond af aan opgebouwd. Daarbij is continu rekening gehouden met het einddoel van een zo perfect mogelijke audioreproductie.

SD alleen

Ondanks wat de naam doet vermoeden is de Laminar puur en alleen een solid state-speler die werkt met SD geheugenkaartjes. Samplerates tussen 44,1 kHz en 192 kHz bij een bitdiepte van 16 of 24 bit worden daarbij ondersteund. Voor de puristen kan ‘on the fly’ de fasepolariteit gewisseld worden. Een optisch gescheiden uitbreidingspoort is beschikbaar voor eventuele toekomstige uitbreidingen. Qua uitgangen treft u S/PDIF via RCA aan, AES/EBU via XLR en I2S via een 5-pins connector. Blijft toch over dat ene nadeel van deze ook nog eens mooi ogende speler: de prijs. Die is namelijk vastgesteld op $91.181 dollar. Iets voor de echte liefhebbers dus, zeg maar. Met dank aan Vincent Kars voor de tip!

6 REACTIES

 1. Leuk idee om een SD kaartje te gebruiken als verwisselbare opslag voor je muziek. Hou het voorlopig maar bij m’n interne Samsung 850EVO SSD van 1TB. Deze heeft een stuk hogere lees en schrijfsnelheid en handiger als de vele SD kaarten van max.32GB die i.g.v. een forse bibliotheek nog wel eens gewisseld moeten worden. Wel geweldig dat I2S wordt ondersteund. De DAC met een I2S ingang moet wel dezelfde aansluiting bezitten en dat is helaas niet altijd het geval.

 2. Eindelijk een filosofie die aantoont dat ‘less is more’ beter kan zijn dan streamen en CD’s afspelen. Toch denk ik dat iedere DAC fabrikant in principe via een SD kaart optie de kortste signaalweg zou kunnen bieden om op die manier direct vanuit buffer geheugen een compleet album weer te geven op het hoogste digitale luisterniveau. Geen kabels, geen interferenties, geen concurrerende klokken..tsja, het zou mooi zijn, maar 99% van de DAC ontwerpen zijn gericht op asynchrone USB – streamer combi’s met alle ruis en jitter introductie als intrinsiek gevolg.

  • Geen interferenties?

   Je hebt natuurlijk wel een OS nodig en dus een processor om een interface te maken naar de SD, Codecs om de audio op de SD te kunnen uitlezen en dat moet uiteindelijk toch ook weer omgezet worden naar I2S want dat is het protocol waarmee de meeste DAC chips werken.
   Klein computertje dus.
   Eigenlijk is dit wat iedere MP3 speler of mobile al doet, een SD als opslag voor je muziek gebruiken.