11.6 C
Haarlem
donderdag, juni 8, 2023
Home Hi-Fi Opmerkelijk nieuws uit het afgelopen jaar

Opmerkelijk nieuws uit het afgelopen jaar

0
Opmerkelijk nieuws uit het afgelopen jaar

Op muzikaal vlak was 2016 best een interessant jaar, voorzien van een lach en een traan. We zetten het meest opmerkelijke nieuws op een rij.

Het is natuurlijk erg moeilijk om als nieuwsredacteur iedereen tevreden te houden. Wat de een ‘bagger’ vindt, vindt de ander geweldig. En ook geldt dat wat voor de een veel te complex is, voor de ander net te kort door de bocht gaat. Het gruwelijke bestaan van een ‘nieuwstikker’ betekent echter ook dat deze veel bijzondere zaken langs ziet komen, zo ook in 2016. Soms betreft het ronduit triest nieuws. Laten we daar maar mee beginnen, dan hebben we het maar gehad. Ten eerste was er natuurlijk het overlijden van twee iconen uit de popwereld: David Bowie en Prince. Het zijn beiden artiesten geweest die hun stempel voor eeuwig op de popmuziek hebben gezet. Als digitale streams en analoge signalen zullen ze echter tot in lengte der dagen voort blijven leven.

Die LP gaat maar niet dood

En daarmee komen we bij ander opmerkelijk nieuws. Niet alleen blijkt de aloude analoge LP maar door te blijven revivallen, het lijkt er op dat ook het cassettebandje aan een terugkeer bezig is. Voor de liefhebbers van écht smalbandig geluid, zeg maar. De gemiddelde smartphone produceert tegenwoordig natuurlijk al een beter geluid. Zeker als deze in een acoustische versterker geplaatst wordt. Nu is dat nog een nuttig accessoire waarvan de werking bewezen is. En bovendien zelf eenvoudig te controleren is. Er zijn echter ook producten waar het esoterische gehalte wel erg hoog is.

Twijfelachtige zaken

Ook dit jaar verschenen er (natuurlijk) weer wat twijfelachtige producten waarmee audiofielen hun leven kunnen verrijken. Neem bijvoorbeeld deze demagnetiseerder voor – jawel – platen en cd’s. Zoals u weet zijn deze nu niet bepaald van ferromagnetische materialen gemaakt. Maar als u gelooft dat een enkel verdwaald ijzeratoom roet in het eten kan gooien wat de geluidservaring betreft, dan is er de DeMag Alpha. Inderdaad: om zelfs het kleinste restje virtueel magnetisme de nek om te draaien.

Bent u nog altijd niet tevreden over de geluidskwaliteit van bijvoorbeeld uw nieuwe Prince-LP, dan kunt u er ook nog deze platenstrijkbout op loslaten. Iets minder esoterisch weliswaar, maar als een plaat zó gegolfd is dat deze niet meer fatsoenlijk afspeelbaar is, wordt het misschien tijd om een betere opslagmethode te verzinnen. Blijft u bijgeluiden horen na al deze noeste arbeid, dan zijn er nog de bijzondere kabelgootjes van esdoornhout, geplaatst op een kalfsleren zandzakje en gootsteenplastic. Daarmee behoren ook trillende kabels tot het verleden.

Innovatief

Soms kom je producten tegen die simpelweg innovatief zijn. Zoals deze zwevende platenspeler die gebruik maakt van magnetische levitatie. U weet wel: hetzelfde trucje waarvan ook toekomstige (en deels al rijdende zwevende) treinen gebruik van maakt. Zelfs als u helemaal niks met vinyl hebt zou deze platenspeler toch de moeite van het aanschaffen waard zijn. Gewoon om naar te kijken, bijvoorbeeld. Ook het nieuwe Britse merk Meters Audio is optisch erg interessant: VU-metertjes op uw oren! En dan was er nog Apple’s iPhone 7. Meest besproken punt daarvan was natuurlijk het ontbreken van een koptelefoonaansluiting. Inmiddels is duidelijk dat dit om diverse redenen geen handig idee was. Bijvoorbeeld omdat er al snel driverproblemen ontstonden. Maar ook omdat Apple z’n eigen bijpassende draadloze oordopjes maar niet goed werkend kreeg en deze dus véél later (lees: deze maand) mondjesmaat verkrijgbaar werden.