Pass Labs brengt nieuwe 25-Watter uit

11
De nieuwe XA25 van Pass Labs

Pass Labs presenteert de binnenkort leverbare XA25 klasse A stereoversterker. De direct-gekoppelde versterker levert 25 Watt per kanaal aan vermogen.

Een vermogen van 25 Watt lijkt tegenwoordig niet veel. Vergis u echter niet, want de volumeknop op maximum levert beslist pijnlijke oren op. Verder geldt dat de Pass Labs XA25 een Klasse A-versterker is. Deze zijn dankzij de achterliggende techniek waarbij de nadruk ligt op het vrij zijn van vervorming een stuk minder effeciënt in vergelijking met andere versterkertypen. En mocht u toch net wat meer vermogen willen, dan kan dat door 4 Ohm speakers te gebruiken. Dat levert 2 x 50 Watt op. Zelfs inzetten van 2 Ohm speakers is een optie, maar dan gedraagt de versterker zich als een klasse A/B-exemplaar. En dat is eigenlijk zonde.

Breedbandig

De XA25 is zonder meer breedbandig te noemen met een frequentiebereik dat loopt van DC (0 Hz) tot 200 kHz. In de versterker zijn FET’s gebruikt. De uitgangstrap is direct gekoppeld. Als uitgangstrap worden twee industriële FET’s ingezet met een vermogen van 700 Watt (40 A). Ook is er een klein nadeel, typisch voor klasse A-versterkers: zelfs in rusttoestand trekt het apparaat 200 Watt. Iets om rekening mee te houden als u wat meer energiebewust bent.

11 REACTIES

  1. Raar sommige reacties zijn geschreven door muggenzifters. Frequentie loopt van DC tot 200 kHz. A klasse versterker heeft een nadeel het stroomverbruik. Oh en oppassen geef hem de ruimte hij wordt heet. Wat A klasse met de weergave doet kent geen minpunten. Lijkt veel op een buizenbak maar dan met minder vervorming. 25 watt is voldoende. Kijk naar het rendement van de luidsprekerbox de B&W 802 d3 geeft bij 1 watt 90 dB en hoe lager de frequentie hoe lager de weerstand. Volgens de handleiding van B&W is het vermogen niet toereikend. Ik denk dat deze versterker niet slecht zou presteren. Alpha-Audio kan hem testen. Maar dat is volgens mij hetzelfde als, hoeveel zwemles krijgt een vis voor deze kan zwemmen.