17.8 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi Auralic ondersteunt voorlopig geen MQA wegens conflict

Auralic ondersteunt voorlopig geen MQA wegens conflict

17
Auralic ondersteunt voorlopig geen MQA wegens conflict

Auralic is door MQA overboord gezet als MQA-gecertificeerd partner. De reden is volgens de fabrikant zelf ietwat knullig.

In eerste instantie was MQA tevreden over de kwaliteit van de Auralic Aries en Aries mini. Na een demonstratie op de CES in 2016 leek niets dan ook een mooie samenwerking met MQA in de weg te staan. Totdat – zo schrijft Auralic alhier – MQA erachter kwam dat de Aries niet over een ingebouwde DAC beschikt. En dat de Mini weliswaar over een DAC beschikt, maar óók over een I2S-uitgang. DAC-loos of een digitale uitgang zijn uit den boze voor MQA. Het gevolg laat zich raden: de fabrikant is inmiddels geen partner meer van MQA.

MQA-loos

Omdat Auralic zelf pretendeert zich volledig aan de richtlijnen van MQA te hebben gehouden zijn ze het niet eens met de visie van deze organisatie. MQA stelt namelijk dat een gecertificeerd product een totaaloplossing moet zijn met een ingebouwde DAC. En zonder extra digitale uitgangen, klaarblijkelijk. Heel vreemd is dat bijvoorbeeld de wel MQA-gecertificeerde NAD M50 ook niet over een DAC beschikt. En de Node2 van Bluesound heeft naast een DAC ook digitale uitgangen. Zou MQA deze heuglijke feiten gemist hebben of is er echt iets heel raars gaande? Auralic geeft aan dat het verder aan alle overige voorwaarden die MQA stelt voldoet. Mede door de starre houding van de organisatie achter de ‘master quality’-streams is besloten om MQA niet te implementeren in welke van de bestaande Auralic streaming audio-producten dan ook. Slecht nieuws voor bezitters van dergelijke apparaten, want een firmware-update die deze functionaliteit toevoegt zit er dus niet (meer) in.

17 REACTIES

    • ifih , om na bijna een vol jaar uw bericht van 2017-01-28 “MQA is onzin en gaat nooit iets worden” te reageren. Ik heb sinds een paar weken een proef abonnement lopen bij Tidal en heb al veel geluisterd bij een bepaald album dacht ik dat er iets mis was, klonk echt niet mooi, ik controleerde zelfs de speaker aansluiting, alles oké, toen ik keek op de bluos app zag ik dat ik in MQA bezig was, ik koos vervolgens hetzelfde album in gewone cd versie … probleem opgelost.
      Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat MQA klinkt als een flac met een kleine loudness toevoeging, iets waar goede speakers uit het hogere segment niet bij gebaad zijn.
      Het ‘opvallende’ karakter is goed verkoopbaar maar verveelt snel. Zoals men vaak vergeet bij de keuze van een luidspreker uit een reeks bij de dealer, de meest opvallend klinkende speaker is meestal niet de beste.

  1. Het staat een beetje ‘krukkig’in het persbericht van Auralac met de opmerking dat een digitale uitgang parallel aan I2S signaal aanwezig is maar de Aries Mini bezit (helaas) geen I2S uitgang. De NAD M50 zonder een DAC met o.a. wel een I2S uitgang heeft blijkbaar wel een MQA certificaat gekregen. Zijn de spelregels tussentijds gewijzigd of is er sprake van een misverstand ?