14.2 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Hi-Fi Technics presenteert SU-G700 versterker

Technics presenteert SU-G700 versterker

3
Technics presenteert SU-G700 versterker

De nieuwe Technics SU-G700 versterker oog klassiek, maar vergis u niet. Onder de motorkap zit heel wat digitale techniek inclusief een DAC verborgen.

Het uiterlijk van de Technics SU-G700 versterker straalt rust en retro uit. Toch betreft het hier een hypermodern apparaat, inclusief een ingebouwde DAC. Het betekent dat de SU-G700 overweg kan met zowel analoge als digitale audiosignalen, inclusief een MM phono-ingang. Via USB kunt u PCM-signalen tot 384 kHz / 32 bit of DSD tot en met DSD 11,2 MHz aanbieden. Intern wordt het signaal volledig digitaal verwerkt. Daarbij komt de zogeheten JENO-engine goed van pas. JENO staat voor Jitter Elimination and Noise-shaping Optimisation en die naam dekt de lading precies. Het is een systeem bedoeld voor het reduceren van jitter en (digitale) ruis. Verder is een volgens de fabrikant unieke PWM-converter ingezet waarbij veel aandacht is besteed aan zaken als noise shaping-snelheid en kwantisatie (ofwel signaalanalyse).

LAPC

En nu we toch het woord signaalanalyse hebben laten vallen: de SU-G700 beschikt ook over LAPC. Dat staat voor Load Adaptive Phase Calibration. Dit systeem zorgt er – kort door de bocht – voor dat de versterker zich perfect aanpast aan de karakteristieken van de speaker. De frequentie-, amplitude- en fasekarakteristieken van de aangesloten speakers worden gemeten. Vervolgens wordt de gemeten frequentierespons via DSP zoveel mogelijk rechtgetrokken. De versterker maakt gebruik van een schakelende voeding. Maar dan wel eentje die volgens Technics geen vervelende storingen levert. Dat is onder meer gerealiseerd door de schakelfrequentie volledig vast te zetten en niet meer afhankelijk van de belasting te maken. Inwendig is het geheel opgebouwd uit drie gescheiden componenten, waarbij onder meer onderscheid is gemaakt tussen hoog- en laagvermogensdeel. Een stevig dubbel aluminium chassis moet zorgen voor vibratiereductie.

Batterijklok

Opvallend is de door een batterij aangestuurde klokgenerator. Die moet waarschijnlijk zorgen voor een zo schoon mogelijk kloksignaal. Of het oplaadbare batterij of een regulier ‘wegwerpexemplaar’ betreft is niet duidelijk. De versterker levert een vermogen van 2 x 140 Watt in 4 Ohm of 2 x 70 Watt in 8 Ohm. De SU-G700 is vanaf begin deze zomer leverbaar, de prijs is nog niet bekend.

3 REACTIES

    • Nou, mooi vind ik hem persoonlijk niet. Geef mij dan maar een Denon of Yamaha met ingebouwde DAC, al zal ik daar niet gauw voor kiezen; versterkers zijn nl. inmiddels grotendeels uitontwikkeld en DA’C’s nog niet. In dit verband speelt ook de MQA ontwikkeling…