20.2 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi Ultra-accurate sCLK-EX van SOtM, weg met timingfouten!

Ultra-accurate sCLK-EX van SOtM, weg met timingfouten!

13
Ultra-accurate sCLK-EX van SOtM, weg met timingfouten!

Klokfouten blijven een probleem in hifi-installaties en u lost ze op met een solide masterklokmodule als deze nieuwe sCLK-EX van SOtM. Luister storingsvrij!

De klokgenerator in de meeste hifi-apparatuur is niet bepaald nauwkeurig te noemen. Dat euvel leidt tot hoorbare defecten in het geproduceerde geluid. Bij high-end hifi ziet het er veelal al een heel stuk beter uit qua klokgeneratoren. Koppelen van verschillende apparaten kan helaas altijd weer een ‘scheve’ klok opleveren. Door al uw apparatuur van één ultra-stabiel kloksignaal te voorzien verdwijnen timingproblemen als sneeuw voor de zon. De sCLK-EX van SOtM is zo’n module. Zonder verdere uitbreidingen levert het apparaat al een rotsvaste klok af. Afhankelijk van de uitvoering kunt u tot vier apparaten van verschillende – synchroon lopende – klokfrequenties voorzien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de USB- of LAN-klok.Uiteraard voorziet u er ook meer reguliere audio-apparatuur als bijvoorbeeld een DAC, CD-speler enzovoorts mee van een stabiele klok.

Atoomklok

Mocht de standaardnauwkeurigheid van de sCLK-EX u nog niet voldoende zijn, dan kunt u er een Rubidium atoomklokmodule aan koppelen. Dat kost u $150 extra. De reguliere atoomloze variant van de klok kost u – afhankelijk van het aantal uitgangen – tussen de $700 en $ 850. Een mooi bedrag voor een onderdeel dat behoorlijk luisterplezierverhogend kan werken.

13 REACTIES

 1. Wij gebruiken een gelijkaardig bord in ons 432 EVO AEON topmodel. Het verschil met een USB kaart geclocked door een standaard clock is vrij behoorlijk. Wat ook uitmaakt is hoe je de superclock powered, en dat maakt in onze setup met het Metrum topmodel die een Vitus SS-025 aanstuurt op de Amphion Kryptons een vrij groot verschil.

  Maar ook de tuning van software en de timing & scheduling van processen bepaalt een heel groot deel van de klank. Ook parameter tuning van de cpu cores maakt een verschil, en daar kan je heel ver in gaan onder linux.

 2. “Door al uw apparatuur van één ultra-stabiel kloksignaal te voorzien verdwijnen timingproblemen als sneeuw voor de zon.”
  Los van de vraag of dit soort zinnetjes getuigen van enig benul of besef rond de problematiek van master klokken, vraag ik mij af wat de relatie is met het besproken product.

  Als ik dit http://docs.sotm-audio.com/lib/exe/fetch.php?media=manuals:sclk-ex_operating_instructions_rev1.5_-_en.pdf wel correct begrepen heb:
  – Dit is geen product gericht op de consument maar op de OEM markt
  – Dit is een interne clock bedoelt om diverse componenten o.a. USB en LAN aan te drijven
  – Dit is geen “master clock” in de zin van een clock die meerdere apparaten aanstuurt, je kunt er wel een externe master clock aan koppelen

  Ik denk dat Paul het door heeft, dit is inderdaad de super clock voor een audio PC/streamer.
  Maar dan moet je wel verdomt goed weten wat je doet.
  Niet geschikt voor de consument lijkt mij.
  Ik vrees dat Ronald de portee van dit product niet heeft begrepen.

 3. Dit verhaal gaat niet op. Aan een clock an zich heb je niets, de data vormt een apart deel van de data stream. Dus als de super clock iets afwijkt van bijvoorbeeld spdif of USB data (hoeft maar een paar Hz te zijn) dan wordt de ellende alleen maar groter. Een clock oscilator heeft alleen zin in een opname studio. Zelfs aldaar gaat het soms mis omdat de data soms door een vorm van processing gaat en er dus een tijdsverschil ontstaat tussen de flanken van de data en de flanken van de inkomende clock, nog los van het frequentieverschil. Kortom dit zet mensen op het verkeerde been en maakt de problematiek alleen maar groter.

   • MQA gaat uit van de correctie van de ADC ( analog to digital converter) maar is al gecorrigeerd bij het ontvangen van de data. De volgende stap is de dac waar ook de eigenschappen van bekend moeten zijn. Bijvoorbeeld of dit een Sabre of een Burr Brown dan wel een andere chip is. Daarmee probeert MQA o.a. een zo’n perfect mogelijk impulsgedrag te benaderen. Of het proces nu in hardware of in software wordt gerealiseerd is niet zo relevant maar is de output maar op slechts één type dac geoptimaliseerd. Ik verneem overigens dat Audirvana ook het conversie proces heeft in de vorm van software natuurlijk maar vraag ik me dus af hoe je daar de juiste conversiechip kunt aanwijzen. Veel mensen weten niet eens wat er in hun dac zit. Of het moet zo zijn dat je een merk en type moet opgeven om de juiste correctie te krijgen. Dat het hier straks mis kan gaan lijkt me duidelijk. Terugkomend op de vraag is het duidelijk dat de eindbehandeling “dac dedicated” is.