Ballfinger brengt eerste nieuwe taperecorder sinds 25 jaar uit

7
De Tonbandmaschine M 063 van Ballfinger

Eigenlijk hadden we dit nieuws niet verwacht, maar het Duitse Ballfinger heeft een gloednieuwe taperecorder – de Tonbandmaschine M 063 – uitgebracht.

De taperecorder werd in het verleden door zowel thuis- als professionele gebruikers ingezet voor het maken en beluisteren van eigen opnamen. Toen de cassette op de markt kwam, was het voor thuisgebruik snel afgelopen met de grote en voor de meeste mensen toch wat onhandige ‘reel-to-reel’-recorders. In de professionele wereld zijn ze echter nog tientallen jaren in gebruik geweest. Tenminste één taperecorder behoorde tot de standaarduitrusting van elke zichzelf respecterende radiostudio, bijvoorbeeld. Een goede taperecorder kan zich nog altijd meten met de nieuwste digitale media. Toch is het alweer zo’n 25 jaar geleden dat de laatste nieuwe bandrecorder werd geproduceerd. Gelukkig is er nu de Tonbandmaschine M 063 van Ballfinger.

Modern inwendige

Het uitbrengen van een nieuwe taperecorder is op zich niet zo gek. Vergeet bijvoorbeeld niet dat er nog heel wat tapes liggen in de archieven van (radio)studio’s, maar ook bij mensen thuis. Vaak staat daar uniek materiaal op. Oude taperecorders zijn natuurlijk best regelmatig te reviseren, maar de techniek blijft toch oud. De Tonbandmaschine M 063 beschikt over up-to-date elektronica waaronder microprocessorgestuurde aandrijving. Verder worden speciaal voor deze machine ontworpen borstelloze schijfmotoren gebruikt. De recorder kan gebruikt worden tot en met bandsnelheden van 38 cm/s. Zowel gebalanceerde als ongebalanceerde in- en uitgangen zijn beschikbaar. De prijs is nog niet bekend.

7 REACTIES

  1. Ik had vroeger een Akai tape-deck en heb daar toentertijd hard voor gebeund gedurende middelbare schooltijd. Al mijn leeftijdsgenoten waren er jaloers om en om eerlijk te zijn, ik vond het veel gedoe met die spoelen, evenals met mijn latere Nakamichi cassettedeck. Nee, ik ga nooit meer terug naar die tijd, maar toegegeven: een platenspeler zou mij nog wel kunnen bekoren, Eentje dan met een Denon MC element. Maar ga nu eerst een tijdje van mijn nieuwe Chord Qutest DAC genieten, en zie dan wel verder….