14.4 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Personal Audio Audeara, een slimme hoofdtelefoon die zich aanpast aan het gehoor

Audeara, een slimme hoofdtelefoon die zich aanpast aan het gehoor

0
Audeara, een slimme hoofdtelefoon die zich aanpast aan het gehoor

De Audeara – vooralsnog een Kickstarter-project – is een hoofdtelefoon met ingebouwde gehoortest. Zo krijgt u geluid op maat voorgeschoteld!

Het idee betreffende de Audeara hoofdtelefoon is even slim als geniaal. Iedereen beschikt over verschillende gehoorkwaliteiten. Denk daarbij vooral ook aan de veranderende ‘frequentiekarakteristieken’ van het oor. Die veranderingen treden op door ouder worden. Maar ook – en helaas steeds vaker – door te vaak naar te harde muziek luisteren. Wordt het gehoor eenmaal minder, dan zien velen (vooral ook jongeren) maar één oplossing: de volumeknop meer naar rechts draaien. Met als gevolg dat het gehoor uiteindelijk nog verder achteruit gaat. de Audeara werkt anders. Ten eerste wordt er via een ingebouwde gehoortest een luisterprofiel van elk afzonderlijk oor gemaakt. Vervolgens wordt de frequentiekarakteristiek aangepast. Het uiteindelijke resultaat is een perfect bij uw oren passend audiosignaal.

Bescherming

Omdat het geluid stukken beter klinkt hoeft het volume niet meer opgekrikt te worden. Feitelijk is deze hoofdtelefoon dan ook het best te zien als een soort ‘geluidsbril’, ofwel een perfect op maat ‘geslepen’ geluidsleverancier. De gehoortest wordt gestart via een Bluetooth-app, de uitvoering vindt echter geheel in de hoofdtelefoon zelf plaats. Heeft als groot voordeel dat dit dus in een gecontroleerde omgeving plaatsvindt en niet afhankelijk is van smartphoneglitches, codecs en meer. En omdat er toch een DSP in de draadloze hoofdtelefoon aanwezig is, wordt deze ook meteen ingezet voor actieve noise cancellation. Overigens betreft de hoofdtelefoon zoals gezegd een Kisckstarter, maar na slechts 15 uu was het beoogde bedrag al binnengehaald. Inmiddels is er al bijna drie keer het gewenste geld opgehaald. Dus de Audeara gaat er zonder meer komen.