17.8 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Streaming Audio Aurender brengt firmware-update met MQA-support uit

Aurender brengt firmware-update met MQA-support uit

30
Aurender brengt firmware-update met MQA-support uit

Aurender heeft voor all zijn music servers en players een firmware-update uitgebracht die onder meer ondersteuning voor MQA realiseert.

We werden door lezer Pim geattendeerd op het feit dat Aurender nieuwe firmware voor alle music servers en players van dit merk heeft uitgebracht. Dé highlight van deze versie is support voor MQA. Mocht u dus een speler of server van dit merk hebben staan dan is het zaak de update snel te installeren. Dat kan op de gebruikelijke manier via de Aurender Conductor iPad-app.

Meer nieuwe features

Los van MQA biedt de firmware meer nieuwe features. Zo is het nu mogelijk om Master Albums in Tidal te filteren uit de Albums-selectie. En ook worden album credits en reviews voortaan – indien beschikbaar – getoond in de uitgebreide weergave. Voor de A10 zijn nog wat extra apparaatspecifieke vernieuwingen doorgevoerd. Het complete overzicht van wat de net uitgebrachte firmware bevat vindt u alhier.

30 REACTIES

 1. Oké, zal zeker wat kosten om die chipset in je DAC mee te krijgen, niets gaat voor niets. Tenslotte moet je ook flink betalen voor hi-res bestanden via de bekende leveranciers,
  Totale unfolding is zonder chipset correcties m.i. zinloos, wellicht onmogelijk… ik ken die algoritmen natuurlijk ook niet.. De belangrijkste bewerking van de software unfold MQA (1x) zit in de ‘second’ unfolding, maar met DAC-gerelateerde digitale correcties, en dat maakt het geluid naar mijn ervaring so far uniek 😉 Tja, dat er rechten aan vast zitten lijkt me niet zo gek. Slapend rijk, ach… geen idee, misschien wel de redding van de Hifi i.p.v. de MP3-cultuur.
  Sinds wanneer wordt er geen geld verdient aan briljante ideeën, en het ontwikkelen van zo’n stukje hardware/chipset voor correctie van de betreffende DAC is natuurlijk ook niet gratis…, maar zal bij succes steeds goedkoper en aantrekkelijker worden. Mogelijk wordt er naar de MQA-partners nauwelijks kosten in rekening worden gebracht om de ‘nieuwe’ vorm van audiophile muziek te implementeren op grote schaal, wereld wijd! Als consument merk ik daar in feite weinig van, die kosten bedoel ik. Het resultaat des te meer! Aanvankelijk was ik ook cynisch over die fantastische verhalen, ook ik viel aanvankelijk over het woord ‘lossy’, maar ik weet/hoor nu beter. En begrijp de achtergrond steeds een stukje beter;) T+A is een topmerk, maar enige nuancering is m.i. op zijn plaats…
  Goed weekend!

  • Volgens mij moeten ze ook licentiekosten betalen en die kunnen weer duurder worden etc. Denk daar niet te licht over,. Stel dat jij een paar euro krijgt voor ieder verkocht apparaat, nu en in de toekomst, dan wordt je echt slapend rijk. Daarbij speelt ook nog eens dat DAC/players minder onderscheidend worden van elkaar, want de simpele consument denkt MQA = MQA. Hierdoor ontstaat prijserosie. Maar goed, voor de consument is het aantrekkelijk omdat streaming (gemak) de toekomst is. Ik denk dan ook dat het verzet gebroken zal worden, zeker als er meer streamingdiensten gaan meedoen, maar dat is nog even de vraag. Wat me trouwens verbaasd is dat bv. Warner of Sony, of een combinatie hiervan, geen eigen streamingdienst opzetten, maar misschien komt dat nog. Kortom, we hebben nog een weg te gaan…ook een goed weekend.

    • Klopt, maar deze verliezen (aanloopkosten) worden bewust gemaakt om er later bakken geld mee te verdienen. Je moet natuurlijk wel veel geld in kas hebben omdat ze te kunnen dragen, zoals Apple. En zie nu hoe Netflix groeit en bloeit. Tesla is weer een ander voorbeeld, waarbij het jaren duurt voordat men winstgevend is. MQA zal de positie van de streamingdiensten en toeleveranciers, Warner en de zijnen, versterken, en die van de apparatuur-leveranciers verzwakken.

     • Je hebt gelijk, maar krijg maar eens een lening of financiers om honderden miljoenen binnen te krijgen. En dat in een redelijk verzadigde markt. Kijk hoe zwaar Tidal en Qobuz hebt hebben!

     • Jay Z en de zijnen (o.a. Beyoncé) verdienen er nu al fors aan, want Tidal is ongeveer 10 keer zoveel waard geworden als waar ze het voor gekocht hebben (ca. 56 miljoen). Inmiddels is Sprint ingestapt voor, schrik niet:: 200 miljoen dollar, zijnde een 33% belang. Van Quobuz weet ik het niet, daar zou het kommer en kwel kunnen zijn. Tidal met MQA zou zou wel eens een gouden combinatie kunnen zijn. Ben benieuwd wat de concurrentie gaat doen…

     • https://youtu.be/xLq4LpdzWsI

      Beste jgeffen, het is wellicht om ook de eens te luisteren naar de Hans Beekhuyzen Channel op YouTube. Zijn filmpjes kunnen heel verhelderend zijn.
      Je krijgt dan ook een beter beeld van wat er komt kijken om een DAC MQA certified te krijgen.
      Laat je niet te veel leiden door financiële argumenten, het gaat uiteindelijk om de muziek!
      Have fun!

     • inderdaad, laten we het maar bij de muziek houden. Daar draait deze hobby immers om, maar ontwikkelingen zijn soms ook wel eens interessant.

      Tot horens…

 2. Ik ben nu toch wel benieuwd wat je van deze reactie van T+A vindt…? Zelf heb ik naar alle tevredenheid de T+A DAC8DSD een tijdje gebruikt, maar dit antwoord vind ik toch wel erg knullig…
  Ten eerste vind ik het bespottelijk dat MQA full (unfolded en gecorrigeerd) wordt vergeleken met een MP3-tje, terwijl we spreken over een hi-res bestand geschoond van allerhande digitale artefacten op studio niveau (het ADC proces) en op DAC niveau (in de huiskamer middels een chipset in de DAC).
  En ja er is sprake van ‘lossy’, echter niet in de zin van compressie maar door het verwijderen van voor het menselijk gehoor zinloze (subsonische) informatie, aangevuld met gecorrigeerde data die geschoond zijn van digitale artefacten in timing en pre/post ringing. Je houdt een hi-res bestand over van 24bit/96-192K afhankelijk van de bron. Dit totale proces heeft minder bandbreedte nodig dan een full DXD bestand (de studio norm om te kunnen editen en masteren in 32bit/384K) met dito digitale artefacten. Dit is overigens ook een PCM-bestand, ondanks een opname in bv DSD. Het is ook geen toeval dat MQA een PCM bestand is en nooit een DSD bestand of variant daarvan zal zijn. Op het enorme DXD bestand met volledige bandbreedte zit ik niet te wachten… De geringere bandbreedte heeft louter voordelen! Weliswaar aanzienlijk groter dan een CD-bestand van 16bit/44K, zelfs unfolded, en dat wordt na ‘unzippen’ (unfolding) nog een stuk groter zul je begrijpen. Maar het kan in native vorm wel door de streaming diensten zoals TIDAL worden verzonden via internet.
  Ik ben al jaren lezer van Duitse bladen als Audio en Stereoplay, en het valt op dat er weinig tot geen aandacht aan MQA wordt besteed. Toeval? Ik denk het niet… ik ken slechts één MQA cerified DAC van highend Duitse makelij: de Brinkmann Nyquist Dac, Peperduur btw. Ik ben bang dat (te) lang de kat uit de boom wordt gekeken en er straks een hele reeks MK II apparaten verschijnen die de MQA chipset aan boord hebben, maar dat is koffiedik kijken. Mytek heeft onlangs zijn topper de Manhatten DAC II uitgebracht en je begrijpt het al, nu MQA-certified…;-)

  • Ik ben het met je eens Pim, maar ik snap het verzet ook wel. leveranciers maken extra kosten en anderen in de keten worden er slapend rijk van. In dit verband: waarom geen volledige unfolding via de software thuis. Dit opknippen vind ik verdacht veel lijken op een soort koppel verkoop.

  • Lees deze bladen ook, en inderdaad, geen woord over MQA. Maar deze bladen zitten duidelijk in het bootje van de hardware leveranciers (wiens brood men eet wiens taal men spreekt). Wel ben ik altijd zeer te spreken over de objectiviteit van hun testen en de moeite die ze steken in hun rangkings.

 3. Na enkele dagen MQA in full unfolding via Tidal te hebben mogen beluisteren via de Aurender A10 kan ik alleen maar zeggen: briljant! Een symbiose tussen de beste analoge weergave uit de jaren ’80 (vorige eeuw) met de mooiste movingcoil elementen met een frequentiebereik van 40-50K max. en de fraaiste digitale (SA)CD-afspeelmogelijkheden.
  Het is niet alleen de hi-res bandbreedte die MQA flabbergasted maakt, maar ook de bewerking voordat de DAC het PCM resultaat omzet naar analoog.
  De DAC specifieke correctie algoritme – ik neem aan via een aparte DSP-chip(s) – naast de al goed klinkende 24bit native bestanden (MQA unfolded) maken het geluid compleet. En ik bedoel dat in letterlijke zin. Waar de unfolded versie nog veel weg had van de 16/44k HiFi bestanden, met wat mindere scherpe kantjes, geeft de full 24bit versie unfolded (2x) en gecorrigeerd een bijzonder muzikaal resultaat. Niet eerder hoorbare details en dynamiek komen op subtiele wijze tot leven. Meesterlijk! Een dergelijk geluid heb ik ook bij aangeschafte Hi-Res bestanden bij Qobuz niet eerder op een dergelijke natuurlijke wijze kunnen waarnemen. Het MQA geluid is onvermoeibaar, zonder enige digitale hardheid. Kennelijk zijn correcties van de timing (timesmearing) en bijkomende geluiden als pre/post-ringing killing in het digitale domein cruciaal voor de muzikale beleving. Althans is mijn ervaring so far 😉 Vooralsnog rest slechts één probleem…, het aanbod van MQA albums in de map MASTERS is groeiende maar helaas nog beperkt. Aan de andere kant, wie had dit ooit anno 2017 verwacht..? Met dank aan Aurender wat mij betreft!

  • Beste Pim,

   Hartelijk dank voor deze info. Wat je schrijft bevestigt eerdere verhalen die ik gelezen heb. Mijn stappen nu zijn:

   1) Audirvana 2.6.6 updaten naar versie 3 met Tidal en MQA.
   2) De aanschaf van een DAC/Player met MQA.

   Ik heb mijn oog laten vallen op de T+A DAC 8 DSD, maar die beschikt nog niet over MQA. Derhalve aan de Duitse producent gevraagd wat hun plannen zijn met MQA.

   Nogmaals dank voor de moeite!

   • Beste jgeffen,

    Mijn voorgaande set bestond uit een Auralic Aries Femto als streamer en een T+A DAC8DSD, prima spul, niks mis mee. Maar ondersteuning van MQA werd door Auralic vanwege een conflict met de MQA-groep terzijde geschoven, en T+A heeft bij mijn weten niet voor aansluiting bij MQA besloten. Dat betekent dat ze ook niet zijn te certificeren vanwege het ontbreken van de essentiële hardware in de DAC. Verder perfect apparaat, maar in de huidige situatie realiseerbaar je maximaal native MQA…

    Groet, Pim

    • Nou Pim, weer wat geleerd, dank, maar ze zullen nu wel achter hun oren krabben bij T+A, want leveranciers die wel MQA ondersteunen zullen een omzet-voorsprong nemen. Misschien dat deze site een soort vergelijkende MQA roundup zou kunnen organiseren. Ik ga deze T+A niet dus kopen zonder MQA.

     • Nog ter aanvulling: op de T+A site vond ik geen statement inzake MQA. Wacht het antwoord dus nog maar even af…en meld het vervolgens hier.

     • Ik heb inmiddels uitgebreid antwoord gekregen van T+A, maar wil hun persoonlijke bericht niet kopiëren op deze site. Derhalve dus hieronder in het kort de samenvatting van wat zij vinden:

      1) MQA vinden zij een lossy techniek, dat weliswaar beter is dan MP3, maar toch ook niet zo goed als het origineel. Het verliest dus ook details en resolutie.

      2) MQA is zinvol bij een beperkte bandbreedte, maar dat zien zij duidelijk als een tijdelijk probleem. En als dat is opgelost kunnen de echte originele bestanden gestreamd worden zonder kwaliteitsverlies.

      3) Zij kijken het nog even aan of MQA doorzet en in dit verband ook door andere streaming services gebruikt gaat worden. Als dit zo is zullen zij mogelijk ook met MQA-apparatuur komen.

      Ik heb teruggemeld dat er nog meer ‘tricks’ zijn waarom MQA beter zou klinken volgens ingewijden, maar daarop heb ik nog geen antwoord ontvangen.

 4. Mee eens Jaap, een kat in het nauw maakt rare sprongen, zullen we maar zeggen. Maar enig begrip mijnerzijds is er wel, omdat ze moeten gaan betalen en daardoor hun winsten gedrukt zien. Ik zou dat ook niet prettig vinden. En zo zie je maar weer: het belang van de klant staat lang niet altijd voorop.