19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Streaming Audio Melco presenteert nieuwe generatie audioservers (en players)

Melco presenteert nieuwe generatie audioservers (en players)

14
Melco presenteert nieuwe generatie audioservers (en players)

Het Japanse Melco heeft zijn assortiment audio-netwerkservers- en spelers opgefrist. Drie nieuwe apparaten zagen het daglicht.

Heel oneerbiedig zou je kunnen zeggen dat de apparaten van Melco voor audio geoptimaliseerde NASsen zijn. Dat is echter slechts een van de functies die de nieuwe N1ZS/2, N1ZH/2 en N1A/2 bieden. Er lijkt overigens een foutje geslopen in de apparaatpagina’s, bij klikken op de N1ZS/2 of de N1ZH2 zien we geen verschil. Hopelijk wordt dat snel aangepast. Want verschil is er wel degelijk tussen de apparaten. Het vlaggenschip is de meest uitgebreide N1ZS/2 (ook wel bekend als de N1Z S20/2) met een prijskaartje van €8.995. Gevolgd door de N1ZH/2 (N1Z H60/2) a €4.995 en de N1A/2 (N1A H60/2) a €2.495. De twee duurste modellen beschikken over een dubbele voeding. De N1ZS/2 wordt geleverd met SSD’s, de opslagcapaciteit daarvan wordt nog niet vermeld. De N1ZH/2 en N1A/2 beschikken over 2 x 3 TB ‘traditionele’ harde schijven. De goedkoopste telg ontbeert extra’s als vernieuwde CPU-logica en een condensatorbank met ‘audio grade’-componenten. Ook de harddisk-bay is eenvoudiger van opzet.

Unieke DIRECT-modus

Hoewel alle drie de apparaten primair audioservers zijn, kunt u er ook een USB-DAC op aansluiten. In dat geval wordt het een stand-alonespeler. De software is voor alle apparaten gelijk. U kunt er bijvoorbeeld rechtstreeks aangekochte muziek mee downloaden van – vooralsnog – Highresaudio.com en het Japanse Ototoy (helaas niet bruikbaar buiten Japan). Via USB kan een CD/DVD/BD-drive aangesloten worden. Uiteraard puur en alleen bedoeld voor afspelen of rippen van audio-cd’s. Verder maakt een combinatie van hard- en software het mogelijk om een netwerkspeler rechtstreeks via een netwerkkabel op de player-ethernetpoort aan te sluiten. Daarmee vermijdt u storende switches in de signaalweg. Naast deze zogeheten DIRECT-modus kan ook alsnog gekozen worden voor de meer traditionele weg via een (thuis)netwerk bestaand uit een router en – mogelijk – switches. Bedienen van de Melco’s verloopt via een smartphone-app.

 

14 REACTIES

 1. Normale mensen (maar wat is normaal….), die graag mooie muziek willen horen kopen graag kant en klare kastjes in plaats van te gaan freaken en hobbyen…….Als ik een snelle auto wil hebben koop ik toch ook geen LADA en ga daar een half jaar lang aan tunen, maar koop ik gewoon een kant en klare snelle auto…..We leven in 2018 en niet in 1960………… Heb zelf ook een Melco, echt super!!

  • Beste MijnKlimaat,

   Jouw linkjes werken bij mij niet, helaas. Het is al weer even geleden dat ik dit gelezen heb en of ik het terug kan vinden, ik denk het niet. De conclusie was in ieder geval dat een dergelijke investering qua winst in geluidskwaliteit zeker niet loont op grond van prijs-kwaliteit. Dit geldt eveneens voor andere peperdure zg. tweaks, zoals bepaalde kabels, zie hiertoe ook de Audioholics site. Ik geloof wel dat het verschil hoorbaar kan zijn van kabels en tweaks op een goede installatie, maar dan moet de investering wel in relatie staan tot een betere geluidsopbrengst, zoals dat bij de Jitterbug en de USB Regen wel het geval is. Daarover bestaat dan ook consensus.

   • Beste Jaap,

    Ik heb eens een recensie gelezen in het zeer toonaangevende HiFi News van een dergelijk Melco apparaat, en ze maakte er min of meer gehakt van. Bovendien gaven ze tips om een minder kostbare NAS verbinding te optimaliseren voor een fractie van de kosten, bijvoorbeeld door de switch te voorzien van een lineaire voeding etc. Ik respecteer bladen die ook onverbiddelijk kunnen zijn als het belang van de audiofiel niet gediend gaat worden, zoals met peperdure ethernet kabels etc. In dit verband: Een aantal bladen functioneert louter als uithangbord van leveranciers, Terwijl ze op de eerste plaats hun lezers dienen, vind ik.

    • Helemaal mee eens. Alpha doet dat ook (hoop ik). Maar ik heb wel geleerd eerst goed te kijken en te luisteren voor de conclusie te trekken. Anders kunnen we ook alle streamers afserveren. Immers: een 1 is een 1 en een 0 een 0… maar de praktijk leert dat er wel een klankverschil in zit.

     Met NAS zie ik dat wel anders: die pompt een bestand over een netwerk. Dus ik ben wel een tikkie sceptisch als het aankomt op storage. Zeker als deze – zoals bij velen – gewoon in de meterkast, werkkamer of serverhok staat.

     • Alpha Audio is inderdaad kritisch en gelukkig maar!

      Er is inderdaad wel klankverschil, dat hoor ik zelfs met mijn wat oudere oren. Waarschijnlijk zullen deze Melco’s heel goed klinken, maar het is duidelijk een artikel met een wat dubieuze prijs-kwaliteit verhouding, qua geluid dan wel te verstaan. En als je geld zat hebt en een dergelijk apparaat in je rack wilt hebben: ‘why not’, zou ik zeggen. Als je dat niet wilt, koop dan een normale NAS en investeer vooreerst in bv. betere speakers, zou ik zeggen.

      Mijn NAS staat trouwens op zolder achter de kerstspullen verstopt.. Een plek waar de inbreker niet zo gauw zal zoeken. Ze kijken tegenwoordig nl. ook in de meterkast voor dit soort spullen. Daarnaast heb ik een wat oudere backup NAS. Beide trouwens van Synology en deze heb ik wel in de meterkast staan als afleiding. En daarnaast gebruik ik CrashPlan voor het maken van versleutelde lokale en cloud Backups.

      Ik heb deze keten versterkt met:

      1) Jitterbugs in NAS, Router (Apple) en Mac (1+1+2st.)
      2) Netgear voorzien van goedkope lineaire switch.
      3) DAC voorzien van USB Regen en DAC zelf ook voorzien van lineaire stroom (s-booster stroom+filter)
      4) Supra Cat8 en Supra USB 2.0 bekabeling.
      5) Router niet als switch bekabeld (een kabel van router naar switch)

      Vraag me af hoe anderen dat in elkaar gezet hebben om tot een optimaal resultaat te komen.

    • Zoals mijnklimaat ook al probeerde aan te geven heeft Hifinews zeker geen gehakt gemaakt zoals jij stelt van de Melco, maar deze uitgeroepen tot editors choice.

     Over het geheel genomen ( uitgezonderd Linn Forum) krijgt de Melco lof, alleen als zo vaak is de software onderontwikkeld. Zo wordt er al meer dan een jaar Roon beloofd.

     • Beste Zegel,

      Jij en mijnklimaat hebben gelijk, maar het betreft dan nieuwere apparaten (opvolgers zogezegd).. Zoals ik aangaf is het alweer enige tijd terug dat ik dit gelezen heb en zijn er, naar ik nu ook constateer, nieuwe en betere apparaten op de markt gekomen. Mijn primaire reactie was dus wat kort door de bocht. Ik blijf echter bij mijn bewering dat dergelijke apparaten een nogal dubieuze prijs-kwaliteit verhouding hebben qua geluidsverbetering. Ik ben van mening dat je met wat verbeteringen met een normaal geprijsde NAS nagenoeg dezelfde geluidskwaliteit haalt.