12 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Hi-Fi John van der Sluis op 80 jarige leeftijd in Frankrijk overleden

John van der Sluis op 80 jarige leeftijd in Frankrijk overleden

8
John van der Sluis op 80 jarige leeftijd in Frankrijk overleden

Naar nu bekend is geworden, is John van der Sluis op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was iemand met een grote invloed op de Nederlandse audiomarkt.

Van der Sluis’ invloed op de Nederlandse audiomarkt en -ontwikkeling is groot geweest. Terugkijkend op de levensloop van Van der Sluis ziet u dan ook de markante technische ontwikkelingen op audiogebied voorbij komen. In 1968 startte John de verkoop van audiokits bij Van Dam elektronica in Rotterdam. De allereerste versterker werd nog met germanium transistors gemaakt en was een ramp! Daarna kwam de Hart “solid state” versterker met 2N3055. In 1971 werd een audiobedrijf opgericht door Nico Visch en John van der Sluis. 1978 was het jaar van een nieuwe start, ditmaal samen met Peter van Willenswaard. In die tijd werd TIM ontdekt. Er werd een nieuwe schakeling ontwikkeld zonder overall tegenkoppeling. Het geluid kwam niet meer uit de luidsprekers en er ontstond een los stereobeeld.

Gezaghebbend tijdschrift

Rond 1980 werd begonnen met het ontwerpen van luidsprekers. Resonantie en diffractie kregen aandacht en leidden tot een ronde PVC pijp als behuizing. De iconische vloerstaande “Pijpluidspreker” heeft jarenlang de zelfbouwwereld in Nederland gesierd, maar ook complete projectbeschrijvingen van apparatuur verschenen (zie bijvoorbeeld alhier). In 1982 werd een eigen tijdschrift gestart, “Audio & Techniek”. Hierin werden zelfbouwontwerpen beschreven en vergelijkende testen gepubliceerd. Niet alle fabrikanten waren even gelukkig met deze testen want er werden voor het eerst serieuze metingen gepubliceerd in een Nederlands audiotijdschrift en er werd geen blad voor de mond genomen in de onderlinge vergelijkingen.

Echt luisteren

Nieuw was ook dat bij Audio&Techniek écht geluisterd werd naar de te testen apparatuur. Subjectieve reviews waren in die tijd een absoluut novum in de Nederlandse audiopers. Tegelijk bleven metingen en techniek heel belangrijk. Verder werd fasevervorming ontdekt: keramische condensatoren en muting transistoren waren hun leven niet meer zeker, John knipte ze overal uit. Het bedrijf werd ondertussen een bijenkorf van jong talent en stagaires van diverse opleidingen deden hier ervaringen op die soms hun hele verdere professionele leven bepaalden.

Einde

Aan het eind van 1999 werd de publicatie van Audio & Techniek gestaakt. John verhuisde naar Belgie en verschoof de focus naar het ontwerpen en verkopen van doe het zelf en gebouwde producten onder de merknaam “Hawk Audio”. In 2003 verbrandde John andermaal alle schepen achter zich en verhuisde naar Frankrijk waar hij zijn activiteiten op een wat lager pitje voortzette. John nam altijd initiatieven, liet zich nooit inpakken door blufverhalen van fabrikanten, was altijd te vinden voor nieuwe experimenten en onbetrede paden, deed dingen nooit om er rijk van te worden (is’ie ook nooit geworden) maar vanuit een echt idealisme, hoewel ook een lichte streling van zijn ego hem niet onwelkom was. Op 1 april overleed hij, 80 jaar oud.

8 REACTIES

  1. Triest. John was ook inkoper bij Van Dam in de tijd dat ik daar als vertegenwoordiger van Delcon Holland kwam. Naderhand heeft hij ook bij Delcon -het latere Dimex- gewerkt. Hij had een geniaal -en succesvol idee. Delcon begon als groothandel in elektronica-onderdelen. Transistoren waren voor veel hobbyisten nogal anoniem. John bedacht dat als we elke transistor individueel zouden verpakken met een datasheet erbij (tot genoegen van de drukker) dat beter zou verkopen, het DelconDealersysteem was geboren, rekken vol met Delcon transistoren (een BC109 kostte 0,40 €). Toen we hifi gingen importeren (o.a. Nikko, Radford en Elipson) gaf John waardevolle adviezen