22.5 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Hi-Fi Akiko Audio haalt Wilbrand Acoustics Zilver Zekeringen naar Nederland

Akiko Audio haalt Wilbrand Acoustics Zilver Zekeringen naar Nederland

16
Akiko Audio haalt Wilbrand Acoustics Zilver Zekeringen naar Nederland

De ‘zilveren’ zekeringen van het Duitse Wilbrand Acoustics zijn mogelijk interessant voor de ware audioliefhebber die alles elektrisch zo schoon mogelijk wil houden.

Zo ongeveer elk apparaat in uw AV-installatie is voorzien van een of meer zekeringen. Volgens Akiko Audio besteden fabrikanten van ‘uw kostbare apparatuur geen aandacht aan dit onderdeel’. En mogelijk zit daar inderdaad wel een kern van waarheid in.

Volgens Akiko is dat geen goede zaak, ‘aangezien alle benodigde stroom eerst door de zeer dunne smeltdraad van de zekering gaat’. En daarmee komen de Wilbrand Acoustics zekeringen om de hoek kijken.

Deze heeft een zwaar verzilverde smeltdraad en de glasbuis is gevuld met keramisch materiaal. Dat zorgt voor mechanische stabiliteit. Akiko voegt daaraan toe: ‘De hoogwaardige smeltdraad zorgt voor minder weerstand, zodat de weergave natuurlijker en dynamischer wordt; meer ‘live gevoel’.

Nikkel

Het meest bijzondere aan de zekeringen van de Duitse fabrikant is dat deze eindkapjes van nikkel heeft. Vrijwel alle apparaten hebben namelijk zekeringhouders, die van nikkel gemaakt zijn. Zo wordt voorkomen dat er ionenstromen ontstaan tussen verschillende metalen. Oxidatie zal hierdoor geen kans krijgen en de contacten blijven jarenlang schoon, zo meldt de fabrikant en importeur van hifi tuning-onderdelen.

De prijs van de in diverse waarden verkrijgbare ‘zilverzekering’ valt mee, ze kosten €10,95 per stuk. En als het goed is gaan de meeste zekeringen natuurlijk nooit kapot, dus zou het een eenmalige investering moeten zijn.

16 REACTIES

 1. Men heeft ook goedkope slechte weerstanden van bijvoorbeeld 60 Ohm en goede kwaliteit weerstanden van 60 Ohm. Gaat daar de hele opbouw van goede audioapparatuur niet over?

  Ik zeg niet dat de zekering verschil zal maken want heb het niet getest. Als getest is en gehoord is door iemand met een redelijk gehoor kun je hier naar mijn mening pas een oordeel over vellen.

  • De genoemde 60 Ohm bij het voorbeeld is realistisch en betreft een paar honderd meter koperdraad die wordt gebruikt in de primaire wikkeling van een trafo. Verder komt daarbij wat een ontwerper heeft gerealiseerd aan de secundaire zijde van de trafo. Deze zekering staat in schril contrast met andere variabelen. Ik weet zeker dat niemand het verschil hoort bij een blind test oftewel dat hij /zij de weg kwijt raakt. Tweede is als je een dergelijke test voorstelt is iedereen vertrokken want de persoon wil niet afgaan op basis van zijn beweringen. Ik kan je in ieder geval vertellen dat ik het niet ga horen evenals een paar andere zaken die als verbeteringen worden aangeprezen, Het is jammer dat er mensen zijn die een standaard product ( want dat is het) laten bestempelen met hun eigen naam en de kostprijs van 20 cent opdrijven naar Euro 10. Dacht je nu echt dat zo’n klein bedrijf een run van 50000 zekeringen laat draaien met hun naam erop? Met dit soort producten wordt het verschil duidelijk tussen echte fabrikanten (met een visie) en handelaars.

   • Zo is het Cees.
    Overigens moet ik wel een kanttekening maken bij het weerstandverhaal van zekering en trafo.
    Het gaat hier om wisselspanning van 50Hz. Bij een rechttoe-rechtaan zekeringsdraadje van ca 2 cm in zand is alleen de weerstand van belang. Bij een trafo ligt het geheel anders. Hier is de draad om een stuk ijzer gewikkeld en spreek je van impedantie. Bovendien is hier de inductie van belang (veroorzaakt door de 50 Hz), immers de inductie zorgt er voor dat in de secundaire wikkeling een spanning ontstaat. En deze wisselspanning wordt verder in de versterker (en andere apparaten) omgezet naar gelijkspanning(en) om het apparaat te laten werken.
    Als je dit beschouwt, zie je al dat het smeltdraadje geen invloed kàn hebben op de muziekweergave. Het is een puur passief component aan de primaire zijde van de trafo.
    Mensen die zeggen dat ze het verschil kunnen horen staan bloot aan het placebo-effect. Als je een paar tientjes uitgeeft voor een smeltdraadje dan _wil_ je het ook horen.
    Ook eventuele smeltdraadjes in de secundaire spanningen zijn puur passief, d.w.z. ze maken geen deel uit van een elektronische schakeling. Zodra weerstanden in de signaalweg zitten wordt het verhaal weer anders, omdat ze dan deel uitmaken van een elektronische schakeling en het signaal (bestaande uit spanning, stroomsterkte, frequentie) is veel zwakker.
    Zo, ik stop er verder mee, ik kan geen studie van jaren in een blog stoppen.

    • Ron dat weet ik ook maar gaat het dus nog verder, de gelijstroomweerstand staat in serie met de impedantie. Maar om het goed te doen moet je de secudaire belasting omkantelen naar de primaire kant om de echte stroom vast te kunnen stellen maar is het hier niet waar het omgaat maar dat begreep jij ook al 🙂

 2. Broodje aap. Een zekering moet weerstand hebben om defect te kunnen gaan. Neem daarbij de weerstand van een primaire wikkeling van bijvoorbeeld een 30 VA trafo welke wordt afgezekerd met 100 -200 mA . Genoemde zekering moet een paar Ohm zijn maar de trafo is bij dit formaat 60 Ohm en is zo dun als apenhaar. Pure zakkenvullerij dus.

 3. Inderdaad niet erg handig gekozen woordkeuze door Akiko.
  De weerstand zal niet verschillen van een glaszekering met dezelfde stroomwaarde. Natuurlijk zal deze zekering een andere smeltkarakteristiek hebben als een standaard glaszekering vanwege een ander materiaal van de smeltdraad en het koelend effect van de keramische vulling. De smeltdraad is van een veel hoogwaardiger materiaal wat een schoner en dynamischer luisterresultaat kan opleveren. Blijkbaar zijn de zekeringen van type traag met afmetingen van 5x20mm.

 4. Goh, jou smeltdraad is volgens mij ook gesprongen…
  Je hebt wel gelijk maar wel een beetje kort door de bocht. Heb je de smeltpatronen wel eens getest van Akkido? Zo nee, kun je daar geen oordeel over vellen is mijn mening. Theorie gaat niet altijd op is mij opgevallen in de jaren.

  Meten is weten wordt er vaak gezegd maar ik vind proberen en luisteren is weten.

  Zodra om welke reden dan ook een te grote stroom gaat lopen, bijvoorbeeld door kortsluiting, wordt door de elektrische weerstand de geleidende draad zodanig verhit dat deze smelt. Hierdoor wordt het elektrisch contact verbroken. De stroomsterkte waarbij dit gebeurt (de zgn. “aanspreekstroom”) is minstens 6 % hoger dan de stroomwaarde die is aangegeven op de smeltveiligheid zelf.