13.9 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Fraunhofer viert 25-jarig bestaan in verenigd Duitsland

Fraunhofer viert 25-jarig bestaan in verenigd Duitsland

0
Fraunhofer viert 25-jarig bestaan in verenigd Duitsland

Fraunhofer is bij het overgrote deel van de enigszins in techniek geïnteresseerde mensen vooral bekend als uitvinder van MP3. Maar ze doen véél meer.

Fraunhofer is een Duits onderzoeksinstituut dat ongelooflijk veel innovatieve ideeën uitpompt. Het geheim van dit succes is waarschijnlijk dat 70% van de financiering uit commercieel onderzoek komt. Het betekent dat een bedrijfstechnisch gezond instituut is ontstaan waar geld verdiend wordt aan onderzoek. Dat dit concept succesvol is blijkt telkens weer. Het meest bekende voorbeeld voor muziekliefhebbers is natuurlijk MP3, zo ongeveer hét boegbeeld van Fraunhofer. Dit compressiealgoritme heeft de wereld van muziek op z’n kop gezet. Inmiddels is het qua compressie ‘vervangen’ door AAC, waaraan Fraunhofer ook een groot deel van de ontwikkeling heeft bijgedragen. Deze maand viert het instituut het 25-jarig bestaan in een verenigd Duitsland. In de voormalige DDR was en is het ook een motor geweest op innovatief vlak. Het heeft bedrijven als Jena Optik geholpen de val van de muur te overleven.

Perspectief

Ook bood Fraunhofer perspectief aan Oost-Duitse wetenschappers en onderzoekers die ineens zonder werk zaten. Samenwerken met hun collega’s van ‘de andere kant’ en elkaars methodieken leren respecteren was een van de doelen van dit ‘oost-west’-project. Al snel verschenen er onderzoeksinstituten onder de vlag van het moederinstituut in Sachsen, Brandenburg en Thüringen. Natuurlijk wordt er niet alleen ‘digitaal’ onderzoek gedaan, het spectrum is even breed als waar bedrijven om vragen. Van ergonomische kantoormeubel via optische technieken en biotechnologie tot audiovisueel. Deze dagen zijn er evenementen en tentoonstellingen rondom het 25-jarig bestaan. Hoewel 25 jaar alleen geldt voor het bestaan ná de omwenteling. Want het instituut werd al opgericht in 1949.