20.7 C
Haarlem
zondag, juni 11, 2023
Home Hi-Fi Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles opnieuw uitgebracht

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles opnieuw uitgebracht

2
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles opnieuw uitgebracht

Het legendarische album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles wordt in een opnieuw geremixte versie uitgebracht.

Geremasterde versies van oude albums zien we wel meer voorbij komen, maar volledig opnieuw gemixte klassiekers daarentegen weinig. Omdat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van de Beatles dit jaar – op 1 juni – precies 50 jaar geleden uitkwam zijn echter alle registers opengetrokken voor een eerbetoon. Het album werd door Giles Martin – zoon van de inmiddels overleden Beatles producer George Martin – in een stereo en 5.1-variant opnieuw geremixt. Het levert een album op dat klinkt alsof het zo vers uit de studio is gerold. Martin heeft heel veel aandacht aan details besteed. Onder meer alle ‘trucjes’ en effecten uit de oorspronkelijke mono-LP zijn nu voor het eerst in stereo of surround te horen.

Met oog voor detail

Natuurlijk verscheen er al in 1967 een stereoversie van het album, maar die werd destijds beschouwd als een ‘aardigheidje. Aan de oorspronkelijke mono-opname was veel meer aandacht besteed; die details ontbraken in de stereoversie. In dat opzicht is de nieuwe Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band al een primeur op zich. Het album verschijnt op 26 mei van dit jaar. Op CD, DVD, hi-res Blu-Ray (inclusief Dolby Atmos) en – hoe kan het ook anders – LP. Maar dat laatste medium doet eigenlijk geen recht aan de zuiverheid die de nieuwe digitale versies te bieden hebben.

2 REACTIES

  1. Gek eigenlijk dat ze nu pas besluiten een fatsoenlijke nieuwe stereo mix te maken. Al 50 jaar luistert bijna iedereen naar de snel in elkaar geflanste versie.
    De preview die online te vinden is laat in ieder geval horen dat (kick) drums en bas nu keurig in het midden staan, vocalen mooi in het midden, de koortjes en instrumentatie er mooi omheen in stereo, voor zover mogelijk. Het lijkt erop dat we eindelijk met hifi oren kunnen gaan luisteren naar dit album. Ben erg benieuwd.