11 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Hi-Fi ELAC Discovery Firmware 1.3 Update beschikbaar

ELAC Discovery Firmware 1.3 Update beschikbaar

2
ELAC Discovery Firmware 1.3 Update beschikbaar

Als het goed is – kleine slag om de arm dus – is vandaag de nieuwe firmware voor de ELAC Discovery beschikbaar. Versie 1.3 om precies te zijn.

De Roon Essentials software in de ELAC Discovery krijgt een grote kosteloze update. Deze nieuwe versie biedt veel extra mogelijkheden en werkt sneller. Bij gebruik van Roon Essentials wordt automatisch een update bericht getoond. Als u kiest voor meteen updaten, dan hoeft u verder helemaal niets te doen. De update gaat volledig automatisch maar omdat de bibliotheek opnieuw wordt opgebouwd, kan dat wel even duren. Dus doe de update op een moment dat u goed uitkomt en onderbreek de update nooit door bijvoorbeeld de voeding uit het stopcontact te halen. De lijst met vernieuwingen is fors, we zetten ze hieronder even voor u op een rijtje.

De Discovery DS-S101G als endpoint

De Discovery DS-S101G is een server en muziekspeler ineen en vanaf versie 1.3 kan die ook nog functioneren als drie Roon Endpoints. En dus vanuit een andere Roon server worden aangestuurd. Zowel de twee analoge stereo uitgangen als de digitale stereo uitgang kunnen elk apart muziek leveren vanuit de Discovery DS-S101G of vanuit een andere Roon server.

Mappen

‘Organised folders’ is komen te vervallen en ‘Watched folders’ heet vanaf nu gewoon ‘Folders’. Roon Essentials kan na de update ook een lijst met overgeslagen bestanden tonen. Hier is te vinden waarom bepaalde bestanden overgeslagen zijn bij import, bijvoorbeeld doordat een bestand corrupt is, onleesbaar of in een niet-ondersteund bestandsformaat. De exportfunctie is helemaal nieuw opgebouwd, erg belangrijk omdat dit nu de enige manier is om Roon de bestanden op de harde schijf te laten organiseren. De nieuwe exportfunctie geeft duidelijke feedback over de status en voortgang, gaat goed om met meerdere versies van hetzelfde album en exporteert meer metadatavelden.

Lokaal opgeslagen muziek toevoegen

De manier van werken is aangepast zodat u meer controle hebt over welke muziek wordt toegevoegd aan uw bibliotheek. Als u in het verleden een harde schijf of geheugenstick aansloot op de USB poort van de Discovery dan werd de gehele inhoud van de drive aan de bibliotheek toegevoegd. Daarbij werd soms muziek toegevoegd waarvan dat niet gewenst was. Na de update werkt dat allemaal een stuk logischer.

Support voor Sonos en Bluesound apparaten

Het is nu ook mogelijk vanuit de Discovery Music Server muziek weer te geven via Sonos luidsprekers (Bluesound was al mogelijk). De Sonos en Bluesound apparaten in het netwerk worden samen met andere ondersteunde producten in het netwerk vermeld in de audio-sectie van het ‘Settings menu’. Ze moeten wel worden geactiveerd (enable) voordat ze zichtbaar worden in het ‘Output menu’. Bluesound kan net zoals de Discovery DS-S101G high-res muziek tot 24 bit 192 kHz sampling weergeven. Sonos apparaten zijn beperkt to 24 bit 48 kHz. Roon Essentials streamt tot 24 bit 48 kHz verliesvrij naar Sonos apparaten, daarboven wordt via sample rate conversie de muziek geschikt gemaakt voor de Sonos apparaten.

Audio-uitgangen beheren

Na de firmware updates is het mogelijk lokale analoge en digitale uitgangen synchroon dezelfde muziek te laten spelen. U kunt ook groepen maken met lokale uitgangen en andere Roon ready apparaten. Audio apparaten die dezelfde technologie gebruiken (bijvoorbeeld Sonos met andere Sonos speakers) kunnen in een groep worden gezet en gesynchroniseerd weergeven. Het is niet mogelijk om apparaten in een groep zetten die verschillende technologie gebruiken (bijvoorbeeld Sonos met AirPlay).

Andere verbeteringen

Versie 1.3 bevat nog veel meer nieuwigheden en verbeteringen, in het kort:

 • Audio-uitgangen beheren
 • Track Browser
 • Automatische back-up
 • Prestatieverbeteringen
 • Verbeterd bibliotheekmanagement
 • Aanpassing afspeellijsten
 • Tags zijn verbeterd
 • Back-up van metadata in Bibliotheek
 • Database optimalisatie voor verbetering van de gebruikersinterface
 • Verbeterde zoekmachine
 • Diverse verberingen in de gebruikersinterface.

 

 

 

 

 

 

2 REACTIES

 1. Jaap,

  Mede door de goede review op Alpha Audio heb ik een Elac Discovery gekocht. Direct na installatie genoten van de mogelijkheden van Roon. Echter, steeds vaker geeft de Discovery problemen bij het vinden van de Roon Core. Vaak moet er een zachte reset of een harde reset (met terugzetten backup Roon) worden gedaan. Als ik op internet kijk zie ik dat velen (niet alleen Discovery gebruikers) dezelfde klachten hebben. Is dit een bekend probleem? Is het aan Roon gebonden of is het juist typisch voor de Elac Discovery?

  • Beste Fred,

   Ik ken dit probleem eerlijk gezegd niet. Ik gebruik Roon Rock thuis en op kantoor. Soms is de app op de telefoon wat traag. Maar ik heb geen reset nodig gehad. Het kan wel trager worden met grote bibliotheken. Zeker als de hardware wat beperkt is, wat gewoon wel het geval ik bij een Discovery. Kortom: hoe groot is je bibliotheek? En heb je Qobuz / Tidal erbij? En op wat voor telefoon draait de app?