28.3 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi Hoornspeaker voor uw mobiel, doe het zelf

Hoornspeaker voor uw mobiel, doe het zelf

0
Hoornspeaker voor uw mobiel, doe het zelf

De gemiddelde smartphone is weliswaar erg capabel, maar het door de speakers geproduceerde geluid is niet geweldig. Een passieve hoornspeaker biedt uitkomst.

Een beetje smartphone draait z’n hand niet om voor een redelijk tot uitstekende geluidsreproductie. Alleen moet u daarvoor wel een koptelefoon of een externe speaker inzetten, want de kleine ingebouwde speakertjes stellen niet veel voor. Althans, zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar vaak zit er nog verrassend veel ‘diepgang’ verborgen in deze micro-luidsprekers. Hou ze maar eens dicht bij uw oor. Of leg de telefoon in een doos. Een beetje voortbordurend op dat laatste effect zijn er alweer een tijdje passieve hoornspeakers – feitelijk een soort van akoestische versterkers – op de markt. Maar u kunt ook zelf vrij eenvoudig iets in elkaar zetten.

Loodgieterswerk

In feite volstaat een simpele PVC-pijp al om het geluid uit de mobiel flink beter en luider te laten klinken. Gaat u een beetje creatief om met dit concept, dan is met wat ‘loodgieterswerk’ best een aardige hoorn te bouwen. Zie bijvoorbeeld dit en dit Youtube-filmpje. Een heel stuk eleganter kan ook door voor een houten hoorn te kiezen, al is daar natuurlijk wel flink wat kennis betreffende houtbewerking voor nodig. Al dit soort ideeën zijn natuurlijk alleraardigst om eens mee te experimenteren op een regenachtige zondagmiddag. Hou er wel rekening mee dat bij smartphones voorzien van écht beroerde speakers het eindresultaat uiteindelijk toch tegenvalt.