11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Hi-Fi PS Audio presenteert revolutionair Huron OS

PS Audio presenteert revolutionair Huron OS

5
PS Audio presenteert revolutionair Huron OS

Het nieuwe Huron OS van PS Audio voor de DirectStream en DSJ DAC’s biedt indrukwekkende verbeteringen en geeft nieuwe functies aan deze apparatuur.

Wilt u de geluidsbeleving van uw PS Audio DirectStream of DSJ DAC naar een flink hoger niveau tillen, dan kan dat met Huron OS. Dit besturingssysteem is de opvolger van het oude Torreys OS en biedt tal van verbeteringen en nieuwe functies. Zo wordt MQA bereikbaar. Daarvoor hebt u ook de Bridge II nodig, deze is standaard ingebouwd in de DSJ. Het is een optie voor de DirectStream. Ook voor dit onderdeel is een nieuw OS in ontwikkeling: Bridge OS II. Als u dat én Huron installeert is uw DAC volledig MQA-capabel. Nog even wachten dus op de uitrol van Bridge OS II wat dat laatste betreft. Maar niet getreurd, er is nu al heel veel te beleven aan Huron!

Beter en sneller

Huron OS biedt een aantal volgens de fabrikant revolutionaire nieuwtjes. Zo worden alle ingangen naar DSD 20x geüpsampled. Dat is een verdubbeling van de oude 10x. Jitter wordt gereduceerd tot een vrijwel onmeetbare waarde. Het ultrasone ruisniveau wordt met maar liefst 18 dB verlaagd en onder de ruisvloer gehouden tot een frequentie van 120 kHz. Daarnaast zijn de ‘waargenomen’ frequentierespons voor de laagste basfrequenties en hoogste hoogfrequenties verbeterd. Upsampling-filters zijn opnieuw ontworpen om resolutie en ruisvloer voor zowel PCM als DSD te verbeteren. De ontwerper van het nieuwe OS – Ted Smith – is vanaf nul opnieuw begonnen met het schrijven van Huron. De hele FPGA – het hart van de genoemde PS Audio DAC’s zijn ook helemaal opnieuw ontworpen. U kunt het OS per direct downloaden, gratis en voor niks.

5 REACTIES

  1. Ik heb gisteren met succes de Huron firmware geïnstalleerd op mijn PS audio DS DAC. Er is een subtiel verschil waardoor het ietsje ‘smoother’ klinkt. Er viel volgens mij al weinig meer te verbeteren met een SNR van >146 dB. Het is ook maar net hoe je het specificeert. Bij PS audio; Digital Processing SNR ?? Bij andere fabrikanten t.o.v 2volt RMS. Hoe dan ook de verlaging van 3 dB in de audioband en ultrasonic 18dB zal niet snel worden opgemerkt.:-) Wel belangrijk was de vraag aan Paul McGowan of de DAC’s met deze update nu ook hardware MQA approved zijn geworden maar dat bleek niet het geval. Alleen MQA approved via de Bridge II netwerk audiokaart na een nog te verschijnen firmware update. Op de USB ingang kan natuurlijk wel een reeds uitgepakt Tidal MQA signaal (t/m fs 96kHz) worden aangeboden. Er was volgens Paul ook geen noodzaak om iets te corrigeren met MQA op gebied van ‘time smearing’ (pre ringing) want daar hebben deze DAC’s helemaal geen last van vanwege de unieke DSD conversie / filtering.

  2. Nou ja, gratis en voor niets? Deze apparaten zijn zo duur dat updates wel gratis mogen zijn. Bij Apple hoef je er toch ook niet voor te betalen. Ik ben erg benieuwd naar de toegenomen geluidskwaliteit. Misschien dan toch maar niet de T & A DAC 8 DSD aanschaffen, maar deze met MQA. Al is hij weer een flink stuk duurder. En is hij dan echt veel beter, gelet op het prijsverschil. Wie het weet mag het zeggen?