22.5 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Hi-Fi Martin L. Borish, ‘vader’ van NAD, overleden

Martin L. Borish, ‘vader’ van NAD, overleden

1
Martin L. Borish, ‘vader’ van NAD, overleden

Triest nieuws: Martin L. Borish is overleden. U kunt hem feitelijk als grondlegger van het merk New Acoustic Dimension ofwel NAD beschouwen.

Naar nu bekend is gemaakt, is op 11 juli van dit jaar Martin L. Borish – Marty voor bekenden – overleden. Ooit begonnen als optometrist (u weet wel, ‘ogendokter’) in 1950 kwam hij al snel tot de ontdekking dat deze familietraditie het toch niet was voor hem. Elektronica en muziek interesseerden hem veel meer. En dus besloot hij tot een radicale omscholing; uiteindelijk leidde dat tot een Bachelor of Electrical Engineering van de Rutgers University. In 1956 opende hij zijn eigen hifi-winkel. En dat in een tijd dat echte hifi een nog volledig onontgonnen gebied met enorm potentieel was. Gedurende het runnen van zijn winkel rondde hij de net genoemde studie af, met daarnaast ook de zorg voor een nog jonge familie. Borish verkocht de winkel later weer om zich te richten op het maken van apparatuur.

Acoustic Research

Hij werd werknemer van het bedrijf Acoustic Research, op dat moment een van de allereerste fabrikanten die échte hifi-speakers produceerden. In de elf jaar dat hij daar werkte groeide hij door naar president & CEO. Niet verwonderlijk dus dat hij oog en oor had voor nieuwe en veelbelovende ontwikkelingen in de nog jonge industrie. In 1972 modereerde en monitorde hij een klein groepje van internationale high-end audio distributeurs. De discussie ging over het ontwikkelen van een potentieel nieuw elektronica onder de naam New Acoustic Dimension. Ofwel NAD. In eerste instantie bestond de groep uit distributeurs die uitkeken naar goed verkoopbare elektronica met een niet-traditionele visie. Borish had een grote invloed op hen met zijn ideeën.

Het begin van NAD

In 1976 trad ‘Marty’ terug als president van Acoustic research, om daarna aan de globalisatie van het NAD-concept te werken. De in New Jersey, New York geboren en getogen Amerikaan verhuisde ervoor naar Londen. Hij werd werkgever van onder meer Bjorn Erik Edvardsen, een jong genie op het vlak van eindversterker-ontwerp. Samen onthulden ze de NAD 3020. Dat was wereldwijd de eerste versterker met Full Disclosure Power (FDP) aan boord. Volg voor de uitleg hiervan deze link, even naar beneden scrollen en voilá. Het werd een regelrechte sensatie waarvan uiteindelijk miljoenen exemplaren verkocht zijn.

Terug naar de VS

NAD werd in 1999 verkocht aan de Canadese Lenbrook Group of Pickering. Borish bleef product- en marketingadvies geven en werd lid van het adviesorgaan (advisory board) van het bedrijf. Hij spendeerde uiteindelijk 44 jaar van zijn leven samen met zijn vrouw in Londen. Daarna keerde hij terug naar de VS om dichter bij zijn zoons te zijn. Hij overleed op 89-jarige leeftijd na een ‘stille en gedistingeerde’ strijd tegen kanker, zo laat NAD weten.

1 REACTIE

  1. Mijn oprechte medeleven gaat uit naar de familie en nazaten.

    De peetvader van dat fijne in mijn ogen droge NAD geluid is heengegaan.

    Mijn eerste echte hifi ervaring begon met NAD, nadat ik jaren moest doen met die vervelende Sony, Philips en Pioneer hifi.

    Ik zou overstappen van NAD naar meer upperclass audio, maar ja die NAD spuller bij mij geven het niet op. En zolang iets niet defect raakt ga ik het ook niet vervangen. Zo ben ik nu eenmaal.