NAD gaat strategische samenwerken met Dirac Research

9
Toekomstige NAD versterkers krijgen Dirac Live kamercorrectie

NAD laat weten dat het een strategische samenwerking aangaat met Dirac Research, een markleider op het gebied van geluidsverbeteringen.

De door NAD gemelde samenwerking omvat onder meer Dirac Live room correction. Deze techniek zal dan ook zijn terug te vinden in geselecteerde – nog uit te komen – nieuwe producten. Dirac Live is een gepatenteerd kamercorrectie-systeem. Het corrigeert niet alleen de frequentie-respons, maar ook de impuls-respons van een in een ruimte opgestelde set speakers. Uniek is dat deze techniek werkt in een groot deel van de luisterruimte, er is dus geen specifieke ‘sweet spot’.

Meten

NAD laat weten dat hoe mooi een eindversterker ook wordt ontworpen, de luisterruimte altijd invloed heeft op het uiteindelijke geluid. En die invloed kan ook negatief zijn. Correctie is dan noodzakelijk. Een nog te verschijnen serie NAD versterkers zal dankzij Dirac Live in staat zijn om het geluid volledig aan de luisterruimte aan te passen.

9 REACTIES

  1. Ik gebruik Dirac Live room correction software nu al meer dan een jaar en wil nooit meer zonder. Naast de Schiit apparatuur één van de beste investeringen.in mijn audio keten van de laatste jaren.
    Peter Walker (Quad) schreef ooit een mooi verhaal over de invloed van de kamer op je mooie en dure apparatuur: “Tot u spreekt de kamer” . Nederlandse vertaling van Henri van Essen. 12 blz. A4 met een nuttige en begrijpelijke uitleg over de (grote) invloed van de akoestiek op de weergave. Document is via Google eenvoudig te vinden.
    Lange tijd waren computers te traag om alle noodzakelijke informatie real-time te kunnen verwerken. Maar inmiddels kunnen we met een goedkope ARM chip veel realiseren wat eerder niet kon. De DSP techniek gaat met sprongen vooruit, dus welkom in de nieuwe audio wereld.
    Goeie stap van NAD naar mijn mening, hoewel ik er de voorkeur aan geef dit soort zaken gescheiden te houden en niet de versterker te integreren.

    • Hoi Josje, ja, het stuk ‘tot u spreekt de kamer’ blijft actueel en kamer akoustiek is al jaren een onvoldoende onderkend probleem. Ik kan me helemaal vinden in je visie m.b.t. hedendaagse beschikbare rekenkracht en de mogelijkheden die dit zowel producent als consument gaat bieden. Het is echter wel zo dat de basis, zoals plaatsing en volume van de luidsprekers eerst optimaal dient te zijn getuned, om pas daarna aan de slag te gaan met rekenkundige compensatie van fouten. Een goed stappenplan onder begeleiding van een expert is daarbij van groot belang. Ik gruwel nog steeds van een ‘demo’ die ik eens bijwoonde van de eerste Icepower DSP tijdens de VAD.. De luidspreker stond bijna plat tegen de wand en daarna werd gecorrigeerd en uitgelegd hoe mooi het daarna was.. Paard achter de wagen spannen vond ik. Ben heel benieuwd hoe NAD haar klanten gaat bedienen met de Dirac upgrade..! Ik ben in ieder geval zeer geïnteresseerd en hoop dat ook de wat oudere NAD C390 die nog steeds in hun programma zit, niet wordt vergeten.