20.7 C
Haarlem
zondag, juni 11, 2023
Home Hi-Fi Rotel brengt drie nieuwe hifi-componenten uit

Rotel brengt drie nieuwe hifi-componenten uit

6
Rotel brengt drie nieuwe hifi-componenten uit

Rotel lanceert drie nieuwe stereo-componenten binnen de inmiddels veel bekroonde 15-serie. Goed nieuws voor de liefhebbers van dit merk!

Om te beginnen presenteert Rotel de nieuwe RA-1572 geïntegreerde versterker. Deze vormt volgens de fabrikant ‘het perfecte huwelijk van een klassiek analoog ontwerp met moderne digitale schakelingen, waarbij alle bronnen zo natuurgetrouw mogelijk worden weergegeven’. Net als andere Rotel versterkers, ontleent het circuit van de RA-1572 zijn kracht aan een voeding van hoge capaciteit. Deze is gebaseerd op een door Rotel zelf ontworpen overmaatse ringkern-transformator. De versterker levert 120 watt per kanaal in 8 Ohm.

Aansluitingen genoeg

De RA-1572 biedt legio aansluitmogelijkheden voor digitale en analoge bronnen. Zo is de versterker uitgerust met de nieuwste 32-bit/768kHz AKM digitaal-naar-analoog converter (DAC). Deze ondersteunt een zeer groot aantal inputs, waaronder een DSD-geschikte PC-USB (32-bit.384kHz). Aan de voorkant vindt u nog een USB-poort voor het eenvoudig aansluiten van bijvoorbeeld een iPhone of iPad. De RA-1572 biedt verder Bluetooth aptX-ondersteuning, twee coaxiale (RCA) en optische (TOSlink) inputs, plus gebalanceerde XLRaansluitingen voor conventionele analoge RCA-jacks. Ook is gedacht aan een MM Phono input. De RA-1572 is verkrijgbaar vanaf juli voor een advies verkoopprijs van €1900.

RC-1572 stereo voorversterker

De nieuwe RC-1572 stereo voorversterker benut het ontwerp van Rotels vlaggenschip RC-1590 voorversterker. Inclusief de geavanceerde 32 bit/786kHz AKM stereo digitaal-naar analoog converter (DAC) voor digitale signaalconversie. In plaats van een gebruikelijke IC schakeling, maakt de RC-1572 gebruik van een relais-schakeling voor analoge bronnen. Daarmee is de integriteit van het signaalpad voor RCA, phono en XLR-inputs altijd gewaarborgd. Een fraaie ringkerntransformator en een gereguleerde voeding verzekeren een stabiele spanningsvoorziening onder alle omstandigheden.

DAC, aptX en meer

Als het op aansluitingen aankomt, is de RC-1572 erg flexibel. De voorversterker biedt vier digitale inputs (2 coax en 2 optisch), ondersteuning voor audio tot 24bit/192kHz en een PC-USB input voor digitale bronnen tot 32/384 resolutie, die ook DSD-signalen kan verwerken. Ondersteuning voor Bluetooth aptX is eveneens aanwezig. Ook op analoog gebied is de RC-1572 veelzijdig. Zo heeft de voorversterker gebalanceerde XLR-aansluitingen, vier paar conventionele RCA-inputs en een phono-input. De RC 1572 bevat bovendien een ethernet-poort voor software updates en bediening over IP. De RC-1572 is verkrijgbaar vanaf juli voor een advies verkoopprijs van € 1200.

RCD-1572 CD speler

Tot slot is er de RCD-1572, een cd-speler. Eén van de belangrijkste eigenschappen van de RCD-1572 is het geïntegreerde Wolfson WM8740 digitale filter/digitaal-naar-analoog converter (DAC). Deze geavanceerde audio-innovatie verwerkt digitale signalen tot 24-bits lengte op sampling rates van 8 kHz tot 192 kHz. Dit lijkt wellicht wat buitensporig voor CD’s die met lagere datarates werken, maar de hoge snelheid zorgt voor extra capaciteit om natuurgetrouw geluid onder alle omstandigheden weer te geven, zo meldt de fabrikant. Het resultaat is volgens hen dan ook ‘CD-kwaliteit zoals u die nog nooit gehoord heeft’. Het ontwerp van de RCD-1572 is gebaseerd op Rotels Balanced Design Concept, waarbij hoogwaardige techniek is behuisd in een strakke vormgeving. Alle componenten in de CD-speler – van weerstanden en condensators tot inductoren – zijn volgens de maker zorgvuldig gekozen om optimaal geluid te leveren. De RC-1572 is verkrijgbaar vanaf juli voor een advies verkoopprijs van € 1100.

 

 

6 REACTIES

  1. Mee eens Pim,

    Ik heb een volwaardige analoge versterker, Yamaha A-S2100, en overweeg een nieuwe DAC met of zonder voorversterker. In aanmerking komen vooralsnog de Luxman DA-250 of T+A DAC 8 DSD, beide henbben een voorversterker die ik eigenlijk niet nodig heb, maar wellicht toch een toegevoegde waarde hebben qua geluidskwaliteit.

  2. Het lijkt me wel eens interessant om in te gaan op voor-en nadelen van digitale voorversterkers (meestal als onderdeel van DAC’s) versus een volwaardige (analoge) voorversterker, waarbij het niet gaat om de DAC, maar puur functioneel de preamp na de DAC. Wie kan daar iets over zeggen, zelf luister ik nu enkele jaren naar DAC’s/preamps aangesloten op actieve studiomonitoren. Voorbeelden: Audiolab M-DAC, Antelope Zodiac DSD DAC, T+A DAC 8 DSD, Teac UD-503 en de Auralic A10….ze kunnen ook via een voorversterker worden aangesloten worden op actieve monitoren, maar natuurlijk ook op eindversterker of geïntegreerde versterker afhankelijk van je set….