11.6 C
Haarlem
donderdag, juni 8, 2023
Home Hi-Fi Sony gaat na dertig jaar opnieuw platen persen

Sony gaat na dertig jaar opnieuw platen persen

11
Sony gaat na dertig jaar opnieuw platen persen

Sony Music opent een nieuwe platenfabriek in Japan. Het betekent dat het bedrijf voor het eerst sinds dertig jaar weer vinyl gaat persen.

Blijkbaar ziet Sony dat er geld te verdienen valt aan vinyl. De groep vinyl-fans is nog altijd groeiende en dus is het financieel interessant om oude technieken nieuw leven in te blazen. In 1989 stopte het Japanse bedrijf met vinyl, om zich volledig te focussen op de cd. Inmiddels is de cd natuurlijk ook weer behoorlijk verdrongen door streaming en (liefst legale) muziekdownloads. De hang naar iets fysieks in handen hebben blijkt echter springlevend bij zowel ouderen als een jongere ‘hipster’-generatie. Of het helemaal terecht is wagen we te betwijfelen – tikken, kraakjes en wat ruis zijn uiteindelijk maar tijdelijk sfeerverhogend.

Nieuwe fabriek

Bijzonder is dat Sony een compleet nieuwe fabriek aan het inrichten is. Puur bedoeld voor het persen van platen. Het geheel moet vanaf maart volgend jaar operationeel zijn. Het betekent dat waarschijnlijk flink wat nieuwe releases uit de stallen van Sony Music ook op plaat gaan verschijnen. Wel te hopen dat de bronbestanden geen mp3’tjes of ander lossy formaat is. Meer informatie over de nieuwe fabriek, inclusief aandacht voor Neerlands’ eigen platenfabriek alhier.

11 REACTIES

 1. Ik zal nooit meer een LP kopen, maar dat heeft in mijn geval niets te maken dat ik iets tegen LP’s heb.
  Ik draai mijn LP collectie nog, en ik bezit gewoon genoeg muziek om geen meer te hoeven aanschaffen.

  De CD is voorgoed passée voor me. Wat ik heb koester ik.

  Qua sound ga ik voor de LP, dat is duidelijk.
  Qua gemak, lekker iTunes, en mp3’s uit een USBstick.

 2. Neem nou Philip Glass, Mishima. Jaren niet naar die CD geluisterd, ik had t gevoel dat hij met zn muziek de ondergang van wereld wilde symboliseren o.i.d, in ieder geval kreeg ik er kippevel van. Uitermate naargeestig, de schoonheid ervan ontging me ten ene male. Nu eindelijk die installatie van me een beetje christelijk klinkt, en reken maar dat daar wat voor nodig was, kan ik horen dat hij zn best doet om mooie of bijzondere klanken te produceren. Nooit geweten. Stel je voor. Mishima met een digital glare haha 🙂 Bedoel ik.

 3. Hallo

  Voor veel mensen is vinyl de enige ‘juiste’ manier om naar muziek te luisteren. Er wordt gezocht naar specifieke albums. Naar de juiste serienummers, persing, labels,…Het is een deel van de beleving. Het ritueel van een plaat opzetten, het ruiken van het vinyl, de naald laten zakken,…

  Ze zijn ook erg zorgzaam voor hun vinyl. En hebben vaak ook poetsmachines en dergelijke. De hipsters hebben er voor gezorgd dat vinyl terug is maar hierdoor zijn veel jonge mensen wel weer meer met goeie muziek en betere audio in contact gekomen.

  Zelf is mijn platenspeler al eventjes weg en ik mis het wel.
  Lang leve vinyl, cd, streaming, cassette, reel to reel…
  Hoe meer mensen muziek beluisteren, hoe beter. Met of zonder gekraak.

  Groeten