Te verwachten op de XFI 2017, primeurs en meer

0
Kom op de XFI genieten van onder meer moois van Metrum!

We beloofden het al: de XFI genereert zo veel nieuws dat we er regelmatig aandacht aan gaan besteden. Bij deze wederom een update.

Over minder dan twee maanden is ‘t zover. De zevende editie van XFI barst dan weer los. Zoals u ziet heeft XFI een ander jasje gekregen. Nieuw logo, nieuwe website en iedere twee weken tot aan D-Day een nieuwsbrief met een aantal pareltjes uitgelicht. Of u leest ze hier, dat kan ook natuurlijk! De komende editie wordt in ieder geval een stuk groter dan vorige edities. U treft er meer dan 250 merken aan en meer dan 60 luisterruimtes. Wat volgens de organisatie blijft is de sfeer. Audiofielen en ‘simpele’ liefhebbers van muziek komen weer even twee dagen bij elkaar om te genieten van de allermooiste audio. Volg XFI op Facebook voor dagelijkse updates, meld u aan voor hun nieuwsbrief en hou natuurlijk deze site ook in de gaten. Op 30 september en 1 oktober kunt u dan terecht voor het ‘echte werk’ in de Veldhovense Koningshof.

Onyx & Jade van Metrum Acoustics

Het zal een jaar of vijf geleden zijn geweest dat het Nederlandse Metrum vanuit het niets de audiowereld bestormde met een kleine, zeer betaalbare DAC. Audiorecensenten over de hele wereld waren unaniem lovend. Tijdens XFI 2017 presenteert het bedrijf twee primeurs: de Onyx en de Jade. Ook treft u op de XFI de Amethyst aan. Volgens ontwerper Cees Ruijtenberg van Metrum Acoustics, oorspronkelijk afkomstig uit de maritieme elektronica, is de Amethyst een instapmodel. Van dit relatief nieuwe product zijn inmiddels vele exemplaren over de toonbank gegaan, zonder dat daarvoor grote publiciteitscampagnes nodig waren. Uniek element is de in eigen huis ontwikkelde DAC-chip, die voor een bijzondere klanksignatuur zorgt (‘Ik ben de warme bakker van de audio’, aldus Cees). Met deze digitale techniek wordt een ‘ouderwetse’ analoge muziekbeleving gecreëerd. Voor Ruijtenberg is daarmee de cirkel rond.

Gustavson Audio: ode aan tijdloosheid

Gustavson Audio, maker van luidsprekers en versterkers, is een interessante nieuwkomer op XFi. De man achter het bedrijf is Peter van Doornum, electro-technicus, ict’er en oud-student aan de kunstacademie. Sinds zijn jeugd bouwt hij versterkers en luidsprekers, geïnspireerd door de zelfbouw van zijn vader en de luidsprekerconcepten uit de jaren zeventig, vertelt hij. Daaraan voegt hij uiteraard moderne techniek toe. Van Doornum maakt daarbij uitsluitend gebruik van natuurlijke (‘aardse’) materialen. Meubelmakers in Wageningen maken de behuizingen van zijn luidsprekers en versterker. Van Doornum beschouwt zichzelf dan ook als een ambachtsman. Binnen het Gustavson-concept staan respect voor muziek en natuur centraal. Ofwel: ‘Muziek ervaren zoals het bedoeld is: om je in vervoering te brengen’.

Zo is de Pear-versterker een minimaal vormgegeven doosje met houten behuizing dat 2 x 240 W (8 ohm) power voortbrengt. ‘Dat hout is er niet alleen vanuit esthetisch oogpunt’, stelt van Doornum. ‘Het heeft ook een gunstig effect op het geluid, dat natuurlijker en gebalanceerder wordt, zodat u niet vermoeid raakt tijdens het luisteren’. Een ode aan de tijdloosheid, dat is de missie van Gustavson. Muziek ervaren zoals het bedoeld is: om u in vervoering te brengen.

Bryston 4B³: Ongenaakbaar goed

‘Echt een legende, de Bryston 4B Bryston 4B³’, aldus Hein van der Klaauw van Mafico, de agent voor Bryston in de Lage Landen. ‘Ongenaakbaar’, noemt hij deze eindversterker van Canadese makelij. ‘Dat ding voegt niets toe en laat niets weg. De veelgebruikte term ‘autoriteit’ is hier nu eens echt van toepassing. Een soort BMW, noemt de organisatie van XFI het zelfs. Dat beaamt hij: ‘Wat je er ook aanhangt, wat je er ook mee doet: het geluid is subliem’. Zou Mafico slechts één product op de X-Fi kunnen laten zien, dan was de keuze eenvoudig: ‘De 4B, een klassieker, met twintig jaar garantie’. Maar natuurlijk brengt Mafico meer dan alleen de 4B naar XFI. Denk bijvoorbeeld aan de gloednieuwe, nog niet eerder vertoonde cd-speler, de DAC, streamer, de vorig jaar geïntroduceerde platenspeler en de Mini T-luidsprekers.

Live muziek met Eric Vloeimans

‘De Miles Davis van de Lage Landen’, Eric Vloeimans & String Quartet, speelt live op XFI. Speciaal voor deze bezetting arrangeerde hij zijn eigen muziek: ongehoord mooi! Plaats in het auditorium is beperkt, dus koop uw tickets hier online met 20% korting en verzeker uw plek voor Eric Vloeimans op zaterdag of zondag. Met die online aangeschafte toegangskaarten vermijdt u ook meteen wachtrijen bij de ingang.