15.3 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Hi-Fi Blue Diamonds-zanger Riem de Wolff (74) overleden

Blue Diamonds-zanger Riem de Wolff (74) overleden

0
Blue Diamonds-zanger Riem de Wolff (74) overleden

Zeventien jaar na het overlijden van zijn broer Ruud de Wolff overleed afgelopen weekend Riem de Wolff. De broers vormden het duo The Blue Diamonds.

De Blue Diamonds werden vooral in de jaren zestig wereldwijd populair en brachten daarbij menig dames-hart op hol. Natuurlijk uitsluitend door de muziek! The Blue Diamonds, met Ruud de Wolff op gitaar en Riem als zanger, waren de belangrijke vertegenwoordigers van de Indo-rock (niet te verwarren met Indie-rock). Ruud en Riem migreerden in 1949 vanuit Java naar Nederland. In 1960 bewerkten ze het uit 1927 daterende liedje Ramona tot een shuffle. Het werd een wereldhit die tot in de VS op de hitlijsten kwam. Daarmee zijn The Blue Diamonds de eerste Nederlandse band met een wereldhit; naar schatting 20 miljoen singles zijn verkocht van Ramona.

Indorock

Hoewel The Blue Diamonds er niet in slaagden het succes van Ramona te overtreffen, bleven ze in de jaren zestig uiterst succesvol. De Indorock, waarmee wordt bedoeld rock & rollmuziek die werd uitgevoerd door muzikanten uit het voormalig Nederlands-Indië, was een muzikale beweging die veel invloed heeft in de Nederlandse muziekwereld. Indorockers (zoals de gebroeders Tielman) brachten de Rock ’n Roll van Elvis Presley en Cliff Richard naar Nederland. Zij waren een inspiratiebron en een stimulans voor Nederlandse bands om ook te gaan spelen, op te nemen en concerten te geven. Indische roots bleken een succesformule te zijn voor Rock ’n Roll in alle soorten en maten.

Indo-weetjes

Nu we toch in de historie van de Indorock duiken, even een alinea name dropping. Jan Akkerman is muziek gaan maken en gitaar gaan spelen door de Indorock. De broers Eddie en Alex van Halen hebben een Indische moeder! En de gebroeders Tielman trokken eind jaren 50 in een toernee door Duitsland op met een Engelse band die op het punt van doorbreken stond, The Beatles. Vooral gitarist Andy Tielman maakte indruk op George Harrison.

Revival

Anno nu is er een voorzichtige revival van de Indorock. Een band als Tjendol Sunrise brengt de luisteraar weer terug naar de jaren zestig. Indorock heeft de basis gelegd voor rockmuziek in Nederland, door Nederlandse muzikanten. Op professioneel niveau, maar ook in de ‘huiskamer’, garage of oefenruimte. En dat leidde weer tot een vraag naar betaalbare instrumenten, varianten van de Fender Stratocaster en Telecaster. Aan die vraag werd voldaan door Nederlandse gitaarmerken als Egmond en Venlonia. De virtuositeit en muzikaliteit van Indische immigranten die typische elementen van de Javaanse Krontjong-muziek een plek gaven in hun werk, maakte de weg vrij voor latere Nederlandse rock-bands.

Diamonds in the Sky

Ruud en Riem, de Blue Diamonds zijn in de muziekhemel. Een mooi voorbeeld van de positieve relatie tussen muziek en maatschappelijke thema’s migratie en integratie. De Indorockers en Nederlandse rockers deden dit zonder het erover te hebben. Zij inspireerden elkaar door muziek te spelen, te creëren en te delen. En zij lieten de vonk overspringen op vele anderen, prof en amateur. Dit alles zou wat ons betreft wel meer centraal mogen staan, in vele opzichten.

Yung Lie