20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Hi-Fi Cees Bergman overleden (65)

Cees Bergman overleden (65)

3
Cees Bergman overleden (65)

We verwachten eerlijk gezegd niet dat de kop van dit artikel tot massaal rouwbeklag zal leiden. Cees Bergman was namelijk het voorbeeld van een musicus, producent en bandleider die onder eigen naam alleen bekend is bij de in crowd. Bergman was in de jaren zeventig oprichter en voorman van Catapult, wat we nu een “Glamrock Boyband” zouden noemen. Hij schreef vele liedjes met en voor André Hazes, waarvan Een Beetje Verliefd het bekendste is. Daarnaast wisten veel Nederlandstalige artiesten de weg naar zijn studio te vinden; voor opnames en voor het schrijven van pakkende liedjes.

In Leiden hangt sinds het nieuws van Cees Bergmans’ overlijden een grauwe sluier over de stad. Een stad die twee weken voor de 3 October-viering in een opwindende roes zou moeten verkeren. Cees Bergman is in de sleutelstad namelijk beter bekend als Rubberen Robbie. Een als parodie bedoelde aaneenschakeling van Nederlandse hits leverde Rubberen Robbie een nummer 1-notering op; De Nederlandse Sterre Die Stralen Overal.

Na Rubberen Robbie kwam Bergman met de Ome Henk. Het repertoire van deze twee heren is vast repertoire in de Leidse uitgaans-scene. Wie in het weekend de etablissementen De Hut van Ome Henne, Lazaru’s of Malle Babbe bezoekt, maakt een grote kans om vele hits van Bergmans tegen te komen, al dan niet live ingezongen door Leids talent.

Parodieën

Cees Bergmans had een onmiskenbaar talent voor het parodiëren van bestaande hits en artiesten uit binnen- en buitenland. Wat dacht u bijvoorbeeld van: De Zangeres Zonder Baan, Een Beetje Verziekt, Geef Mij Maar Drank (Ça plane pour moi), Waarom Zit Jij Altijd Zo Te Boeren. Wie kent ze niet?

Zo onbekend als Cees Bergman was, zo breed is de aandacht die nu in de media is naar aanleiding van zijn overlijden. NRC Handelsblad spreekt van ‘het best bewaarde geheim in de Nederlandse popmuziek, die duizenden liedjes schreven en jongens die hits schijten’. Het AD schrijft: “Kattuker Bergman transformeert (voor Rubberen Robbie, red.) tijdelijk in Arie Haring, en wordt op de bühne bijgestaan door Opa, Tantje Jetje, Willie en Wallie. ,,Om niet herkend te worden zette ik een badmuts en een duikbril op. We hebben ons helemaal gek gespeeld, soms vier keer op een dag. We zijn overal geweest, tot aan alle Nederlandse tenten op Mallorca. En behalve in Toppop zaten we nu ook bij Op Volle Toeren. Enige nadeel: de gillende vrouwen waren nu vervangen door ‘dronken boeren en schoonmoeders in bloemetjesjurken’.”

3 REACTIES