11.5 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi Eerste indruk: de nieuwe Bowers & Wilkins 700-series

Eerste indruk: de nieuwe Bowers & Wilkins 700-series

0
Eerste indruk: de nieuwe Bowers & Wilkins 700-series

Bowers & Wilkins introduceert de lang verwachte opvolgers van de CM Series, de 700 Series. Met deze geheel nieuwe lijn luidsprekers maakt de fabrikant de stap naar het 800 topsegment qua technologie en klank een stukje kleiner.

Tijdens de ontwikkeling van de 700-serie hebben de technici van Bowers veel aandacht besteed aan de stijfheid van de klankkast en luidsprekerchassis. Veel van de toegepaste technologie en technieken vindt haar oorsprong in de alom geprezen 800-serie.

De techniek van de in de 700-serie toegepaste tweeters is nagenoeg gelijk aan de Diamond tweeters in de 800-serie, maar in plaats van het zeer kwetsbare en vooral dure materiaal hebben de technici een met koolstof versterkte Carbon Dome toegepast. De break-up frequentie van deze tweeters ligt met 47kHz ver boven de hoorbare frequenties zodat de hoorbare frequenties onvervormd worden weergegeven.

De Continuüm middentoner is direct afkomstig uit de 800-serie. Dit materiaal en de bouwwijze zijn zodanig dat deze eventuele conusvervormingen bij muziekweergave (het break-up effect) snel en gecontroleerd worden gereduceerd zodat de hoorbare vervorming in het middengebied zo laag mogelijk blijft. Net als bij de 800-serie wordt deze middentoner ontkoppeld met de klankkast, zodat kastresonanties geen invloed hebben op het middengebied.

De laagunits hebben, net als in de 800-serie, conusmateriaal van het stijve en ultra lichte Aerofoil. De speakerchassis zijn, evenals alle andere kastonderdelen met laserprecisie op vervorming geanalyseerd en op cruciale plaatsen verder versterkt; alles om vervorming tot een maximum te reduceren.

 

Line-up
De 703 S2 is de drieweg vloerstaander uit het middensegment van de 700-serie; een belangrijke serie voor de fabrikant. De 703 S2 is voorzien van een dubbele woofer, een middentoner en een in de klankkast geconstrueerde tweeter. Hierdoor is de speaker qua optiek minder nadrukkelijk in het interieur aanwezig. De 704 S2 is technisch vergelijkbaar met de 703 S2, maar heeft een minder grote klankkast en kleinere speakerunits. De 706 S2 en de 707 S2 zijn tweeweg boekenkastluidsprekers voorzien van een middenlaag-unit met Continuüm-technologie. De 703 S2 en 704 S2 kosten 1.499 Euro en 1.199 Euro per stuk. De 706 S2 en de 707 S2 kosten 1.398 en 998 Euro per set van twee.

702 S2 is het vlaggenschip uit de 700-serie. Het betreft een drieweg systeem voorzien van drie woofers, een middentoner en een tweeter in een uit de 800-serie afkomstige massieve aluminium behuizing. Deze is bovenop de klankkast is geplaatst voor een optimale afstraling en ontkoppeling met de klankkast. De 705 S2 betreft een compacte tweeweg speaker die zowel geschikt is als stereoweergever, maar ook heel goed kan worden toegepast als surround speaker. De middenlaag unit van de 705 S2 is voorzien van continuüm technologie en de tweeter is eveneens bovenop de klankkast geplaatst. De 702 S2 kost 1.999 Euro per stuk en de 705 S2 kost 2.198 Euro per set van twee.

 

Eerste indrukken
Bij stereo weergave ervaren we bij de 703 S2 speakers een minder massief en minder opdringerig laag dan dat we van het eerdere middensegment van Bowers en Wilkins gewend zijn. De continuüm middentoner klinkt goed gedefinieerd en uiterst precies. De met koolstof versterkte Carbon Dome tweeter gedetailleerd en ruimtelijk. Over het geheel ervaren we een neutrale en gebalanceerde weergave.

Bij surround-weergave valt ons direct op goed de middentoner en de tweeter van de 702 S2 elkaar aanvullen; de verstaanbaarheid en definitie van stemmen is erg goed. De aanvulling met een van de nieuwe actieve DB4S 1000W subwoofer, de HTM71 2 S2 centerspeaker en de twee sets met 705 S2’s waar eveneens 800-technologie in is verwerkt maakt de audiovisuele beleving tijdens de eerste luistersessies helemaal af.

HTM71 2 S2 Centerspeaker

De beluisterde DB4S S2 1000W actieve subwoofer heeft een retailprijs van 1.600 Euro, de HTM71 2 S2 centerspeaker heeft een retailprijs van 1.149 Euro. Zowel de subwoofer als de centerspeaker zijn net als de luidsprekers leverbaar in mat wit, hoogglans zwart en in rosewood houtfineer. En de afwerking? Zoals we van de fabrikant gewend zijn; als kunstobjecten zo perfect.

 

Samenvattend
De 700-serie is een belangrijke luidsprekerlijn voor Bowers en Wilkins en de fabrikant heeft kosten noch moeite gespaard om de technologie uit de 800-topserie met de nieuwe 700-serie naar de huiskamer te brengen. De eerste luistersessies geven ons in elk geval al een hele goede eerste indruk van hetgeen deze betaalbare luidsprekers in hun mars hebben. Nu is het nog wachten op de eerste reviewmodellen voor een uitgebreide review op Alpha-Audio.

Meer informatie vindt u op http://www.bowers-wilkins.com