11 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Hi-Fi IFA 2017 – DALI Calisto wireless audio systeem

IFA 2017 – DALI Calisto wireless audio systeem

5
IFA 2017 – DALI Calisto wireless audio systeem

DALI toont op de IFA 2017 een geheel nieuw, draadloos audiosysteem. Nu moeten de luidsprekers en de hub wel voorzien worden van energie, maar afgezien van een paar netsnoeren is er niets nodig om muziek te kunnen spelen. Het mooie aan de Calisto, is dat het uit te breiden is met een BluOS module én – later – met een hdmi-module om tot acht kanalen te kunnen aansturen. 

DALI kennen we natuurlijk vooral van luidsprekers. De afkorting staat ook voor Danish Audiophile Loudspeaker Industries. En niet Danish Amplifier & Loudspeaker Industries… Al hebben de Denen wel eerder een paar versterkers gefabriceerd om de Megaline aan te sturen.

De Calisto is een systeem dat bestaat uit een paar actieve luidsprekers en een hub. De hub is optioneel – 549 euro – en kan de speakers draadloos van audiodata voorzien. Daarvoor kan het op de 2,4 of de 5,8 GHz band werken. Ja, wifi-frequenties. Maar het is geen wifi en en het zal wifi ook niet in de weg zitten. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere systemen.

De luidsprekers zijn voor zien van een actief systeem. Elke unit heeft een eigen versterker en intern zit een actief crossover dat het audiosignaal opdeelt in stukjes voor elke unit. Het mooie is dat de speakers ook een analoge input hebben. Wie dus een eigen voortrap wil gebruiken, is vrij dat te doen.

De prijzen van het Calisto-systeem… de Calisto 6 gaat voor 1800 euro per speaker de winkel uit. De Calisto 2 gaat voor zo’n 1300 per speaker over de toonbank. De hub kost ongeveer 549 euro en de BluOS-module 499 euro. Kortom: voor zo’n 4600 euro heb je alles. En voor zo’n 3000 euro kun je goed starten.

Video DALI Calisto IFA 2017

5 REACTIES