20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Hi-Fi Update uw Synology om dataverlies te voorkomen

Update uw Synology om dataverlies te voorkomen

1
Update uw Synology om dataverlies te voorkomen

Synology heeft een dringende patch voor het besturingssysteem van zijn serie NASsen uitgebracht. Vooral gebruikers van 4-bay exemplaren moeten snel updaten.

Synology adviseert gebruikers van NASsen met daarop draaiend DiskStation Manager (DSM) 6.1 razendsnel te updaten naar versie 6.1.3 update 4. Versies vanaf 6.0.2-8451 kunnen in bijzondere gevallen namelijk zorgen voor dataverlies. Vooral gebruikers die hun 4-bay NAS met 3 of meer EXT4-geformatteerde harde schijven in RAID 5, 6, F1 of SHR draaien moeten oppassen. EXT4 is overigens het standaard bestandssysteem dat gebruikt wordt door de NAS. Het gaat fout zodra u – getuige het bericht alhier – een gedegradeerd (‘degraded’) RAID-systeem wilt repareren. In dat geval gaan er dingen mis die tot verlies van gegevens leiden. De kans is dus niet zo héél groot dat u er door getroffen wordt. Maar áls er iets mis gaat met een RAID-set dan bent u nagenoeg verzekerd van ellende. De nieuwe update voorkomt problemen.

Open Source

Overigens is de bug onderdeel van een open source-tool uit Linux. Vandaar dat de fout vrij snel door de community is ontdekt en Synology er snel op in heeft kunnen spelen. Na het updaten dient u verder een integriteitscontrole (RAID Scrubbing, ofwel RAID opschonen) uit te voeren. Dat is een simpele procedure, hier leest u hoe dat in gang wordt gezet. Uw muziekverzameling en andere bestanden zijn daarna – als het een beetje meezit – weer veilig.

1 REACTIE