10.6 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Streaming Audio Elac Discovery Z3 actieve RoonReady netwerspeaker

Elac Discovery Z3 actieve RoonReady netwerspeaker

0
Elac Discovery Z3 actieve RoonReady netwerspeaker

De nieuwe Elac Discovery Z3 is een actieve stereo luidspreker die bovendien ook RoonReady is. Ofwel: klaar voor interactie met een Roon server op bijvoorbeeld uw pc.

De Discovery Z3 stereoluidspreker van Elac kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. In eerste instantie is deze ontwikkeld om dienst te doen als een weergave-eindpunt in combinatie met de Elac Discovery music server DS-S101 en wordt daarmee opgenomen in het Discover Eco Systeem. Daarnaast kan de Z3 ook standalone worden ingezet buiten het Elac Discovery Ecosysteem. Zo kunnen bezitters van een Discovery Music Server (DS-S101) met zijn ingebouwde Roon software (de server dus) luisteren naar alle muziek die de Elac Discovery Music Server aanbiedt. Denk aan zaken als internetradio, streamingdienst Tidal en muziek van een harde schijf, computer of NAS. Elke gebruiker kan zijn eigen muziek kiezen en beluisteren.

Bediening

Bedienen doet u de Z3 met dezelfde Roon applicaties die ook voor de Elac Discovery Music Servers beschikbaar zijn: Webinterfaces voor Mac OS en Windows computers en apps voor iOS en Android tablets. Daarnaast zijn er bedieningsfuncties op de Z3 zelf aangebracht, zoals volume en geluidsbronkeuze (Streaming, Bluetooth en Analoge ingang). Bediening is ook mogelijk via een Elac Z3 Bluetooth app via telefoon of tablet. Hiermee kunnen ook de netwerk- en audio-instellingen (volume, bass, treble, bass-enhancement, ledverlichting) worden ingesteld.

Veelzijdig standaolone

U zit met de Z3 niet vast aan het Elac Discovery ecosysteem. Zo kan de Z3 ingezet worden als een zogenaamd RoonReady eindpunt door gebruikers van Roon software die geïnstalleerd is op een PC of Mac. Bij gebruik van meerdere Z3’s samen met de Discovery DS-S101 kan de naam van elke Z3 gewijzigd worden, zoals werkkamer, keuken enzovoort. De Z3 beschikt daarnaast over Airplay, zodat Apple gebruikers naar de Z3 kunnen streamen. Verder is voorzien in een Bluetooth 5.0 ontvanger. De Z3 is voorzien van Spotify Connect zodat u muziek via streamingdienst Spotify kunt afspelen. Tenslotte is gedacht aan een analoge audio-ingang (3,5 mm jack), zodat externe analoge bronnen aangesloten kunnen worden. Indien de Z3 niet op een netwerk is aangesloten, kan deze nog altijd als een “gewone” actieve luidspreker gebruikmakend van de Bluetooth ontvanger, Spotify Connect en de 3,5 mm audio-ingang ingezet worden.

Aansluiten

De Discovery Z3 kan zowel via een Wi-Fi als bedrade netwerkverbinding aangesloten worden. Bij een bedrade aansluiting kan de Z3 worden aangesloten op de router of bij grotere netwerken op een netwerk-switch. De Bluetooth app begeleidt volledig je met het verbinden met een netwerk. Deze procedure neemt niet meer dan 30 seconden in beslag.

Technisch

De Z3 bevat twee 2-weg luidsprekersystemen met de volgens de fabrikant modernste luidsprekertechnologie. Het geheel is geïntegreerd in een akoestisch afgestemde MDF behuizing. De twee dual-concentric luidsprekers met een 10 cm Aramid-Fiber woofer en 2,5 cm softdome worden aangestuurd door een 2 x 50W versterker voor de woofers en 2 x 20W voor de tweeters. De laagweergave wordt versterkt door twee 10 cm passieve radiators. Aangestuurd door de Elac Discovery kunnen ook hoge resolutie muziek worden weergegeven. De gangbare winkelprijs bedraagt €599, leverbaar vanaf begin december.