Elac rolt nieuwe Adante serie luidsprekers uit

0
De Elac Adante

Elac presenteert een gloednieuwe serie luidsprekers met de naam Adante, ontworpen door Andrew Jones. De productie is inmiddels gestart.

Na de succesvolle introducties van de Elac Debut en Uni-fi serie in de meer budgetprijsklasse werd de roep om een upper-level model ontworpen door Andrew Jones steeds sterker. Nadat prototypes al werden getoond op de CES en High End in München zijn ze nu de puntjes op de i gezet en zijn de Adante’s echt klaar. Kortom: de productie is gestart. De voordelen van een gesloten behuizing en die van een basreflex worden in de Adante op ingenieuze wijze gecombineerd. Een gesloten behuizing geeft doorgaans een strakke laagweergave terwijl een basreflex doorgaans een dynamisch karakter heeft en minder veeleisend is qua versterker. Een belangrijk nadeel van een basreflex is de poort. Die wordt veelal geplaatst aan de voor- of achterzijde van een luidspreker of, als beste alternatief, aan de onderzijde.

Basreflex in gesloten kast

Een poort aan de achterzijde heeft als nadeel dat de luidspreker meer ruimte nodig heeft en relatief ver van de achterwand geplaatst moet worden. Dat geldt voor grotere systemen nog meer dan voor compacte systemen omdat er veel lucht verplaatst wordt. De poort aan de voorzijde kan ervoor zorgen dat de luchtstroom uit de poort hoorbaar wordt. Daarnaast is het een minder fraai gezicht als de poort zichtbaar is. Wordt die achter het frontdoek geplaatst, dan gaat het doek bewegen. Het ingenieuze ontwerp van deze Adante luidsprekers brengt het basrelex-systeem onder in een gesloten kast. Dergelijk ontwerp wordt zelden toegepast omdat het een complex gebouwde behuizing en potente woofers benodigd. In het geval bij de vloerstaande AF-61 bevinden zich binnenin de behuizing drie krachtige 16 cm woofers met een aluminium conus in een gegoten chassis.

Passieve radiators

Elke woofer heeft zijn eigen compartiment met twee basreflex-openingen. De resulterende luchtstromen bewegen drie passieve radiators die aan de voorzijde zijn aangebracht. Elke passieve radiator heeft een 20 cm aluminium membraan. Deze architectuur zorgt er ook voor dat de impedantie gelijkmatiger blijft vergeleken met een normaal basreflex-systeem. Daarnaast werken de passieve radiators meteen als een akoestisch low-pass filter. Hierdoor hoeft er minder steil gefilterd te worden waardoor het scheidingsfilter nog efficiënter kan worden ontworpen.

Dual-Concentric voor de hoog-midden weergave

Als middelpunt van het akoestische centrum is een compleet nieuw ontworpen Dual-Concentric chassis toegepast. Dit chassis is voorzien van een 130 mm zwart geanodiseerd aluminium conus. In het centrum van de 5 cm grote spreekspoel is de 25 mm softdome geplaatst. Door de diepe plaatsing van de softdome werkt de conus van middentoner als een soort waveguide die het brekingseffect van een luidsprekerfront voorkomt. Deze werking van de waveguide wordt verder versterkt door de vorm te laten doorlopen in de aluminium frontplaat. Deze geperfectioneerde afstraalkarakteristiek zorgt voor een grote “sweetspot”, een grote luisterzone waarin meerdere personen optimaal kunnen genieten van het prachtige klankbeeld.

Luisteren en kopen

De luidsprekers zijn verkrijgbaar in hoogglans zwart of wit en in satin rosewood fineer. Ze worden eind november leverbaar. De Adante luidsprekers zullen voor het eerst te beluisteren zijn bij:

  • Rhapsody in Hilversum, op 28 oktober
  • Alpha High End in Brasschaat, op 4 en 5 november
  • Alpha High End, Sint Antoniusstraat 15, Turnhout, 16-17 december:
  • iEar audio show, Willem II stadion in Tilburg, op 11 en 12 november

De gangbare winkelprijzen zijn:

  • AF-61 vloerstaand € 3.000,- per stuk
  • AS-61 monitor € 1.500,- per stuk