Keert legendarische AKG K-1000 terug?

3
De Mysphere 3.1, opvolger van de AKG K-1000

De legendarische AKG hoofdtelefoon K-1000 keert mogelijk terug. In een nieuwe revisie ontworpen door de originele ontwikkelaars met als naam de Mysphere 3.1.

In 1989 verscheen een bijzondere koptelefoon op de markt: de AKG K-1000. Inmiddels wordt dit kleinood allang niet meer geproduceerd, maar desondanks is de hoofdtelefoon nog altijd in gebruik. De oorspronkelijke ontwerpers van de K-1000 – Helmut Ryback en Heinz Renner – zijn echter weer om de tafel gaan zitten. Zij vinden dat het tijd is om de ‘legende’ nieuw leven in te blazen. Deze moet de Mysphere 3.1 gaan heten en er wordt volop gebruik gemaakt van nieuwe meet-, ontwerp- en productietechnieken. Ergens deze herfst moet de gloednieuwe hoofdtelefoon met een stevige basis in het verleden op de markt verschijnen.

Open

De Mysphere 3.1 is een open hoofdtelefoon, die over stervormig geplaatste magneten beschikt. Bijzonder is verder het vierhoekige membraan dat ten opzichte van de originele K-1000 dichter bij het oor is geplaatst. Dat moet een hogere gevoeligheid en betere lagetonenweergave opleveren. Het frequentiebereik van de nieuwe koptelefoon loopt volgens de makers door tot ver in het ultrasone gebied. De hoofdband is zodanig ontworpen dat nauwelijks druk op de oren ontstaat. Blijft over de prijs, die ligt naar verwachting op (vanaf) $3500.

3 REACTIES

  1. Ik heb vroeger de K1000 gebruikt en had daar een beetje haat-/liefdeverhouding mee. Hij ontleedt de muziek tot op het bot en laat elk foutje of detail horen. Lijkt me een ideaal tool voor de veeleisende mastering engineer. Bij perfect opgenomen cd’s een genot om naar te luisteren. Een ruimtelijk geluid doordat de schelpen van de oren af staan en verstelbaar zijn. Het was daardoor wel constant zoeken naar een goede balans tussen ruimtelijkheid en basweergave. Uiteindelijk toch verkocht voor een minder kritische Beyerdynamic. Je kunt je geen buil vallen aan deze hoofdtelefoon, hij is door zijn icoonstatus waardevast. Ik ben benieuwd hoe de weergave van de Mysphere zich gaat verhouden tot de AKG-1000.

  2. Ik heb het geluk nog een AKG K-1000 te bezitten. ik vraag me af wat er daar aan te verbeteren valt. Na al die jaren er nog aan te verbeteren valt. Het enige wat ik mij afvraag is waar kan ik nog aan onderdelen kan komen. Het zijn geen onderdelen die wat met de klank te maken hebben. Maar wel bv de steuntjes die tegen je hoofd aankomen terwijl je luistert.
    Thanks en groeten Jean-Pierre