14.2 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Home Cinema - Custom Install HDMI 2.1 is nu een officiële standaard

HDMI 2.1 is nu een officiële standaard

0
HDMI 2.1 is nu een officiële standaard

HDMI 2.1 is nu een officiële standaard en de opvolger van HDMI 2.0. Het biedt meer ademruimte voor nóg hogere snelheden en resoluties.

HDMI is natuurlijk vooral bedoeld voor de overdracht van digitale videosignalen. Maar daar hoort nu eenmaal ook geluid bij en daarom is een nieuwe versie van de standaard altijd interessant. HDMI 2.1 kan resoluties tot 10K aan, daar waar we eigenlijk net gewend zijn aan 4K. En een enkele gelukkige aan 8K. Waar de resolutiegekte ophoudt weten wij ook niet, maar de nieuwe standaard is in ieder geval voorbereid op weer een stapje verder. Meer interessant is dat versie 2.1 ook de benodigde overdrachtssnelheid voor 4k /120 Hz gecombineerd met HDR aan kan. Dat is iets waar u nú al direct wat aan hebt.

Razendsnel

De nieuwe HDMI-versie heeft een gigantische bandbreedte van 48 Gbps, dat is maar liefst 48 keer zo snel als het gemiddelde 1 Gbps (thuis)netwerk. En ook een heel stuk sneller dan wat de eerdere 2.0-versie te bieden had met ‘slechts’ 18 Gbps. Prettig is dat de verse versie ook belooft beter bestendig te zijn tegen EMI. Ofwel elektromagnetische interferentie gegenereerd door draadloze apparaten in de buurt. Als vanzelfsprekend blijft versie 2.1 netjes backwards compatibel met voorgaande standaarden. U kunt dus met een gerust hart alvast investeren in nieuwe kabels, zelfs als uw apparatuur daar nog niet geschikt voor is.