14.6 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Serie over nieuwe generatie jazzmuzikanten in Nederland

Serie over nieuwe generatie jazzmuzikanten in Nederland

0
Serie over nieuwe generatie jazzmuzikanten in Nederland

De NTR zendt vanaf donderdag een vierdelige serie over de nieuwe generatie jazzmuzikanten in Nederland uit. Verplichte kost voor liefhebbers van jazz!

Een nieuwe lichting jazzmuzikanten in Nederland staat te popelen hun stem te laten horen. Of het nu straight-ahead jazz is, funky jazz, impro of electronisch; ze staan klaar om het stokje over te nemen van hun meesters. Maar niet voordat ze nog een tijdje samen hebben opgetrokken om van elkaar te leren. De inspiratie werkt namelijk twee kanten op. New Generation van NTR portretteert vier Nederlandse jazztalenten die duidelijk een eigen pad zijn ingeslagen in de muziek, en gerespecteerd worden door de generaties die hen voorgingen. Hoe zijn deze grote talenten gekomen waar ze nu zijn en wanneer kruisten hun paden die van de oudere meesters?

Samen

In de portretten is er plek voor hun verhaal, maar ook voor live-muziek. De verschillende generaties spelen met elkaar samen in speciale sessies door heel Nederland. In de eerste aflevering op 9 november zien we Martin Fondse en Kika Sprangers. Toen saxofoniste Kika Sprangers auditie deed voor het Nederlands Jazz Jeugd Orkest, hoorde artistiek leider en muzikant Martin Fondse gelijk dat zij iets speciaals had, iets eigens. Na twee jaar onder zijn leiding te hebben gewerkt, heeft Kika nu zelf een band samengesteld waar Martin ook in te horen is. Hieronder volgt de inhoud van de drie opeenvolgende uitzendingen.

16 november: Han Bennink x Joris Roelofs

Klarinettist Joris Roelofs hoorde op jonge leeftijd opnames van saxofoongigant Charlie Parker en wist het gelijk: het moest jazz worden wat hij ging doen. Hij ontdekte steeds meer muziek en zo ook die van de Nederlands improvisatiescene en drummer Han Bennink. Toen Joris na een aantal jaren Han eindelijk kon vragen voor een project, leek het allemaal samen te vallen.

23 november: Jules Buckley x Jameszoo (Mitchel van Dinther)

Muziek kreeg pas laat een grote rol in het leven van Mitchel van Dinther. Maar toen hij er eenmaal zijn zinnen op zette, ging het hard met Jameszoo. Half oktober is hij met het Metropole Orkest te horen op de openingsavond van Amsterdam Dance Event. Voor Jules Buckley, dirigent van het orkest, was dit de enige logische keuze vanwege de bijzondere creativiteit en authenticiteit van Jameszoo.

30 november: Benjamin Herman x Gideon Tazelaar

Vastberaden en goed voorbereid reisde Gideon Tazelaar al vanaf zijn dertiende van Hilversum naar Amsterdam naar sessies van saxofonist Benjamin Herman om mee te spelen. Over het talent van Gideon valt niet te twisten, en zo heeft Benjamin regelmatig met hem op een podium gestaan. Een gezamenlijke tour rond deze sessies komt er ook aan.

De namen van de artiesten zijn onder voorbehoud. Aansluitend aan New Generation worden er concerten uitgezonden uit het rijke North Sea Jazz-archief.