19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Streaming Audio Tidal komt met geavanceerde normalisatie

Tidal komt met geavanceerde normalisatie

6
Tidal komt met geavanceerde normalisatie

Muziekdienst Tidal komt met een geavanceerde vorm van normalisatie, zodat u niet steeds naar de volumeknop hoeft te grijpen.

Als u een hele serie tracks afspeelt van verschillende albums, hebben die vrijwel allemaal een verschillend gemiddeld volume. Dat luistert gewoon niet ‘lekker’ en maakt een regelmatig greep naar de volumeregeling noodzakelijk. Door de af te spelen tracks eerst op hun gemiddelde volume te beoordelen en vervolgens het afspeelvolume per track op dat gemiddelde niveau af te stellen luistert u een stuk rustiger. Daarbij ontstaan wel problemen, want als u naar één album luistert stelt u de volumeverschillen tussen tracks (mogelijk) wel op prijs. Deze zijn dan namelijk zoals bedoeld door de artiest en voegen dus iets toe aan de luisterervaring. Na veel onderzoek heeft Tidal een oplossing gevonden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat normaliseren naar de luidste track op een album voor de meeste mensen het prettigst klinkt.

Per direct

Tidal heeft het normaliseren per direct in de apps ingeschakeld. Het maakt daarbij niet uit of u in shuffle-modus, een playlist of één enkel album luistert. U kunt de afstandsbediening rustig naast u laten liggen. Luister relaxed naar muziek met een gebalanceerd volume. Ook ideaal voor achtergrondmuziek tijdens het werk bijvoorbeeld. En als u het wilt is de optie altijd weer uit te schakelen. Meer informatie over normaliseren in Tidal vindt u alhier.

6 REACTIES

 1. Replay gain naar keuze op track of album niveau is iets wat de meeste media spelers kunnen.
  Met replay gain op album niveau hou je dan uiteraard de door de producer beoogde verschillen tussen de tracks.
  Maar tussen albums (shuffle) gaat dat fout omdat meestal het gemiddelde wordt aangehouden.
  Die kunne behoorlijk verschillen.
  De slimmigheid hier is dat hij niet normaliseert op het gemiddelde van een album maar op de luidste track.
  Normaliseer op deze track en je vangt twee vliegen in 1 klap.
  Je behoud de verschillen tussen de tracks van een album
  Je hebt geen verschillen tussen albums onderling bij shuffle play omdat ze allemaal op dezelfde wijze genormaliseerd worden.

  Voor achtergrond muziek kun je overigens beter normaliseren op track basis.

  Het originele artikel van Eelco: https://octo.hku.nl/octo/repository/getfile?id=qLlZPGSVXFM