19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi 3DOC: Bruce Springsteen – In His Own Words

3DOC: Bruce Springsteen – In His Own Words

0
3DOC: Bruce Springsteen – In His Own Words

3DOC zendt op dinsdag 26 december – tweede kerstdag – een mooie documentaire over Bruce Springsteen uit, de moeite waard lijkt ons.

In zijn bijna vijftig jaar omspannende carrière is Bruce Springsteen goed voor talloze popklassiekers: in 2016 stond hij met 21 liedjes in de welbekende Top-2000. Niet gek dus dat 3DOC op 26 december om 23.00 uur (NPO3 bij de NTR) een documentaire voor u klaar heeft staan rond dit fenomeen. Bruce Springsteen – In His Own Words belooft interessant te zijn. In navolging van zijn recente en zeer goed ontvangen autobiografie Born To Run leest ‘The Boss’ in deze documentaire passages voor, waarbij hij zich kwetsbaar en tegelijk zelfbewust toont. Hij praat daarnaast openhartig over zijn jeugd, de moeizame band met zijn (psychisch zieke) vader, de broederschap in zijn E-Street Band, de roem, zijn depressies en zijn gezin. Samen met toepasselijke concertfragmenten en uniek privé-archiefmateriaal geeft de film een intieme blik in het leven van deze alom gewaardeerde en nog lang niet uitgespeelde rockgigant.

Elvis

“Een menselijke atoom spleet zojuist de wereld in tweeën” – zo beschrijft Springsteen de indruk die een optreden van Elvis in de Ed Sullivan Show maakte, vlak voor zijn zevende verjaardag in 1956. Zijn eerste gitaar volgt, een eerste publiek, de invloed van de blues en veel Britse bands als The Animals, The Beatles en the Rolling Stones. Als zijn ouders op zijn 19e het huis verlaten, wordt de E-Street band zijn nieuwe familie en ontdekt hij dat hij iets toe te voegen heeft door juist over zijn eigen belevenissen en lokale observaties in Jersey te schrijven.

Gezinsleven

Bij James Brown kijkt hij af hoe je een band moet leiden. Die moet als het ware als één instrument klinken. Afgedwongen met een haast onzichtbare lichaamstaal, is de band één van de succesfactoren van Springsteens muzikale carrière gebleken. En natuurlijk liet het gezinsleven zich niet op dezelfde manier regisseren. Ook hierin toont Springsteen zich openhartig.