10.6 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi 432 EVO’s geluidskwaliteit verbeterd met time domain filters

432 EVO’s geluidskwaliteit verbeterd met time domain filters

3
432 EVO’s geluidskwaliteit verbeterd met time domain filters

432 EVO heeft een nieuwe software update klaar op de eigen update server, waardoor klanten nu kunnen kiezen uit maar liefst tien DSP filters.

Dankzij deze nieuwe filters van 432 EVO is een enorme winst in geluidskwaliteit te behalen, en kan het geluid nog verder getuned worden naar de smaak van de klant, zo laat de fabrikant weten. De uitleg vervolgend in de rest van dit bericht: ‘Traditioneel wordt upsampling bereikt met een linear phase filter. Deze is fasecorrect, en heeft symmetrische ringing rond transiënten. Dit wil zeggen dat er reeds ringing voor de effectieve transiënt plaatsvindt, waardoor er versmering in het tijddomein ontstaat. Ons gehoor is erg gevoelig voor pre-ringing, en zo’n filter leidt tot een subtiel dynamiek en resolutieverlies ten opzichte van het bitperfecte origineel. In de 432 EVO zitten drie varianten van linear phase, onder andere een slow rolloff versie met iets minder versmering die voor veel klanten beter klinkt’.

Ringing

‘Firma’s zoals Ayre, Meridian, Mytek en MQA gebruiken minimum phase filters, waarbij alle ringing wordt verplaatst na de transiënt. Post-ringing is op zich geen probleem omdat het wordt gemaskeerd door de galm en uitsterven van de noten (decay). Dit maakt het geluid strakker, maar omdat de fase hierbij niet meer correct is, is er een verlies aan soundstage en wordt de plaatsing anders. In extremis kan een variant toegepast worden waarbij de post-ringing beperkt wordt tot één cyclus’, aldus de fabrikant.

Intermediate Phase

‘432 EVO heeft zowel de standaard minimum phase, als de time domain versie geïmplementeerd, waarbij dezelfde time domain precisie wordt behaald zoals Ayre en MQA. Het laag wordt dan superstrak, maar dit is ten koste van de body. Het grote nadeel van dit soort filters is dan weer aliasing binnen het hoorbaar domein. Om aan zulke korte transiënten te komen, moet je immers aliasing toestaan, en ben je dus in strijd met Nyquist. Een bijzonder geval is Intermediate Phase. Intermediate phase combineert het beste van linear phase (fasereinheid) en minimum phase (geen pre-ringing, nu minimale pre-ringing) en heeft ook geen last van aliasing binnen het hoorbaar gebied’, lezen we verder in het bericht van de fabrikant.

Perfect

Het persbericht vervolgt: ‘Intermediate phase is voor 432 EVO technisch het perfecte filter, en na onderzoek bij meerdere klanten, waaronder de extreme Aries Cerat set van Ultisone in combinatie met de nieuwe 432 EVO MASTER, is intermediate phase voor ons ook het best klinkende filter. De suggestie voor intermediate phase kwam dankzij de blog van Archimago, een researcher die o.a. met reverse engineering van MQA bezig is. Ook 432 EVO is al sinds februari 2017 bezig met een eigen onderzoek naar betere filters, en we hebben 2 eigen varianten (stage 1 en stage 2) gemaakt van de Archimago intermediate phase filters die nog preciezer werken’.

432 Hz

432 EVO: ‘Deze verbeterde filters zijn zinvol als u in 432 Hz of varianten luistert, of wanneer u de EVO als upsampler wilt inzetten zonder omzetting van A=440 Hz naar A=432 Hz, in dat geval staan de Base en Target beide op 440 Hz. Wie enkel in bitperfect luistert naar de 432 EVO, hoeft dus niet te updaten. Er er is meer: nieuwe C=256 varianten. Een grote naam in de hifi sector gelooft ook in een variant van de 432 Hz tuning: 430.5 Hz. Het gaat om één van de topdesigners in digital audio. Uiteraard staat 432 EVO open voor alternatieve tuning systemen, en biedt nu ook 430.5 Hz aan als Target frequentie. Beide zijn gebaseerd op C=256, waarbij de A op 432 Hz komt ingeval van de Pythagoreaanse stemming, en A=430.5 Hz in geval van de scientific pitch. Alle Base, Target combinaties werken met alles wat door de 432 EVO wordt afgespeeld, in elk input formaat dat de EVO kan weergeven, waaronder alle PCM bestanden, MQA bestanden en vrijwel alle DSD bestanden’.

Updaten

Klanten kunnen gratis updaten, door op de Upgrade knop te clicken links onderaan op de 432 EVO webinterface, en dan op Start Upgrade te klikken. Enkele minuten wachten, en u ziet de nieuwe SQi settings direct verschijnen wanneer u op Configure Player klikt. Hulp nodig bij updaten? Dan kunt u terecht bij uw reseller. Of u brengt een bezoekje aan de Facebookpagina van 432 EVO. Een zeer uitgebreide Engelstalige uitleg over de nieuwe update – inclusief verhelderende grafieken – vindt u alhier

3 REACTIES

  1. Dit stuk valt voor mij onder de noemer: als ik maar genoeg moeilijke woorden technische termen gebruik kom ik erg intelligent over. Vraag me zelfs sterk af of het niet heel roeptoeteren van toepassing en de schrijver voldoende technische kennis en ervaring heeft om een dergelijk stuk te schrijven. Ik kan je garanderen dat ik dat niet heb. Maar ik ben ook niet onder de indruk van dit soort redactionele stukken die de Hifi wereld lijken te domineren anno 2018. En waarom? Alleen om due belachelijk hoge bedragen re rechtvaardigen? Ik zie in dit stuk alleen maar een groot ego en geen inhoud.