20.6 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi De Aida 2: ultieme high end speaker van Sonus Faber

De Aida 2: ultieme high end speaker van Sonus Faber

2
De Aida 2: ultieme high end speaker van Sonus Faber

Sonus Faber heeft zijn vlaggenschip speaker in de vorm van de Aida nog eens onder de loep genomen en verbeterd. Het resultaat is de Aida 2, voor de echte fanaten.

De Aida 2 van Sonus Faber is een evolutie vanuit de zes jaar geleden uitgebrachte originele Aida luidspreker. Optisch is er eigenlijk geen verschil tussen beide versies te zien, maar er is natuurlijk wel het een en ander gewijzigd. Nieuw is bijvoorbeeld de 3- en 2/3-weg opbouw. Daarbij zorgt ‘Stealth Ulra ex’ voor meer ademruimte in het laagtonenbereik. De techniek zorgt voor minimalisering van vervorming in het basreflexkanaal, dus dat is alvast mooi meegenomen. Een scala aan technieken – afkomstig uit de oorspronkelijke Aida – is wederom ingezet. Denk aan zaken als het ‘Anima-Legata’-systeem en de ‘Tuned Mass Dampers’. Verbeterd is de ‘Bow spring’-ophanging die het ‘Zero Vibration Transmission System’ bevat, waarvan akte. Al dit moois is bedoeld om zowel speaker als omgeving te vrijwaren van ongewenste resonantie en trillingen.

Nieuwe drivers

Alle drivers in de nieuwe Aida 2 zijn vervangen. We hebben het dan over een nieuwe tweeter (H28 XTR-04), een M18 XTR-04 middentoner en nieuw ontwikkelde woofers in de vorm van de W22 XTR-12. Deze is voorzien van onder meer een nanokoolstof sandwich-conus. Het frequentiebereik van de Aida 2 loopt van 18 Hz tot 35.000 Hz. Overgangsfrequenties zijn 55 Hz, 150 Hz, 200 Hz en 3000 Hz. De impedantie bedraagt 4 Ohm en u kunt de speaker aansturen met een vermogen dat ligt tussen 100 Watt en 1000 Watt. O ja, blijft over de prijs. Die is wat aan de hoge kant: €99.990 Euro. Wel per paar gelukkig. Meer informatie bij de fabrikant.

2 REACTIES