12.8 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Hi-Fi Hij komt, die Apple HomePod. In februari.

Hij komt, die Apple HomePod. In februari.

0
Hij komt, die Apple HomePod. In februari.

Het heeft even geduurd, inclusief wat vertragingen maar eindelijk komt ie dan echt: de Apple HomePod. Nog niet naar Nederland, maar wel naar onze ooster- en westerburen.

De HomePod is Apple’s antwoord op de welbekende slimme speaker. Als vanzelfsprekend wordt als assistent Apple’s eigen Siri gebruikt. Zo kunt u in combinatie met een Apple Music-abonnement rechtstreeks vanuit een gigantische database aan tracks muziek kiezen. En luisteren, want de compacte HomePod beschikt over een arsenaal aan tweeters en een door Apple zelf ontwikkelde woofer. Software wordt gebruikt om het geluid aan de omliggende akoestiek aan te passen, om echo’s te onderdrukken, het richten van het geluid en meer. Daarvoor wordt Apple’s A8 processor gebruikt, een chip die onder meer in de iPhone 6 en 6 Plus gebruikt werd. In gebruik nemen van de speaker is een eitje: kwestie van uw iPhone even in de buurt houden en u kunt aan de slag.

Meer dan muziek

Hoewel de speaker waarschijnlijk vooral gebruikt zal worden voor het luisteren naar muziek zijn er nog veel meer mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld even snel het weer opvragen. Of de laatste sportuitslagen en natuurlijk het verse nieuws. Ook een uitgebreid arsenaal aan smart home-producten is aan te sturen met de HomePod. Later dit jaar verschijnt er een software-update waarmee ook multiroom mogelijk wordt. Tot slot heeft Apple – niet geheel onbelangrijk – ook aan privacy gedacht. Gegevens worden via een anoniem Siri-ID stevig versleuteld aan de servers van Apple gestuurd. Daarna moet het nagenoeg onmogelijk zijn om een specifieke gebruiker terug te koppelen aan al dan niet opgeslagen data. Vanaf 9 januari is de HomePod verkrijgbaar in de VS, Engeland en Australië voor een prijs van $349 Amerikaanse dollars. Komend voorjaar is de speaker ook leverbaar in Duitsland en Frankrijk. Wanneer hij naar Nederland – toch en klein taalgebied – komt is nog niet duidelijk.