11 C
Haarlem
maandag, juni 5, 2023
Home Streaming Audio Slecht nieuws voor Spotify: boete van 1,6 miljard dollar dreigt

Slecht nieuws voor Spotify: boete van 1,6 miljard dollar dreigt

2
Slecht nieuws voor Spotify: boete van 1,6 miljard dollar dreigt

Spotify komt opnieuw niet al te positief in het nieuws, deze keer vanwege een dreigende boete betreffende niet afgedragen royalties ter waarde van 1,6 miljard dollar.

Eerder bracht Spotify het nieuws naar buiten dat een heel scala aan hardwarefabrikanten niet meer ondersteund wordt vanaf deze maand. De achterliggende reden is onduidelijk. Inmiddels is er meer gaande bij het Zweedse bedrijf. Zo hangt de muziekdienst een boete van mogelijk 1,6 miljard dollar boven het hoofd. Deze heeft alles te maken met een royalty-kwestie aangaande songwriters, zo meldt de BBC. Er is een zogeheten class action lawsuit aangespannen tegen Spotify, zeg maar een ‘groepsrechtszaak’ van verenigde artiesten. Onder meer Janis Joplin, The Black Keys en Tom Petty doen er aan mee. Ofwel: het gaat niet alleen om levende artiesten, maar ook om de huidige rechthebbenden, denk aan nabestaanden.

Songwriters vergeten

Volgens Wixen – het collectief aan aanklagers – heeft Spotify weliswaar contracten afgesloten met platenmaatschappijen maar zijn de songwriters daarbij vergeten. Eerder al kwam de muziekdienst een regeling van 30 miljoen dollar overeen met de National Music Publishers Associations. Deze soortgelijke zaak is echter veel groter. Bovendien zijn door anderen ook rechtszaken aangespannen. Afwachten dus wat de uitkomst van deze perikelen is. Als er inderdaad fors betaald moet gaan worden betekent het mogelijk het einde van de dienst, dat moge duidelijk zijn.

2 REACTIES

  1. Indien Spotify door de diverse partijen d.m.v. rechtszaken gedwongen wordt tot betalingen met terugwerkende kracht, zal dat ook voor de toekomst grote gevolgen hebben. Het tot nu gebezigde verdienmodel komt dan waarschijnlijk onder zware druk te staan, De vraag is, dat nu het weren van de grote merken, geen voorbode is van een eventueel debacle van deze voortreffelijk streamingdienst. Hopelijk komt het niet zover.