10.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Streaming Audio Spotify draait op wederom minder apparatuur dit jaar

Spotify draait op wederom minder apparatuur dit jaar

24
Spotify draait op wederom minder apparatuur dit jaar

Spotify heeft laten weten dat de ingebouwde software dit jaar op wederom een stuk minder apparatuur draait. Veel grote merken zijn getroffen door de vreemde beslissing.

De logica achter de beslissing van Spotify is ver te zoeken. Want uiteindelijk is het immers de bedoeling dat geld wordt verdiend aan zoveel mogelijk abonnees. Zou je zeggen. En veel abonnees krijg je door op zoveel mogelijk platforms actief te zijn. Inclusief ingebouwde Spotify-clients in apparatuur van gerenommeerde merken. Want niets is zo makkelijk en toegankelijk om gewoon direct vanaf uw hifi via een aanraakscherm muziek van een streamingdienst te beluisteren. De Zweedse eigenaren van de dienst denken daar duidelijk anders over. Vanaf het begin van dit jaar werkt de Spotify-software niet meer in apparatuur van Dynaudio, NAD, Pioneer, Onkyo en vele andere grote namen. Alleen streamen via Bluetooth is dan nog een optie, wat gezien de veelal mindere kwaliteit eigenlijk vrij zinloos is.

Ruzie?

Wat de reden van deze opmerkelijke gang van zaken is vermeldt Spotify niet. Het blijft dus gissen wat dat betreft. Mogelijk hebben de Zweden veel te veel geld gevraagd aan de fabrikanten, of zijn er andere vervelende voorwaarden aan het gebruik van de dienst verbonden. Dat er ergens iets niet goed gaat in de relatie tussen Spotify en de fabrikanten van audio-apparatuur moge duidelijk zijn. Tegelijkertijd is dit natuurlijk weer goed nieuws voor Tidal en andere streamingdiensten die stevig aan de weg timmeren. Voor potentiële klanten is het nu zaak om even goed na te denken over bij welke dienst een abonnement wordt afgesloten. Spotify is nog steeds alleraardigst voor mobiel gebruik, maar Tidal biedt diverse voordelen. Waaronder natuurlijk losless streams. De keuze is aan u.

24 REACTIES

 1. ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat AO een voorkeur heeft voor Tidal. zie citaat
  “Spotify is nog steeds alleraardigst voor mobiel gebruik, maar Tidal biedt diverse voordelen. Waaronder natuurlijk losless streams. De keuze is aan u.”

  Waarom heeft alleen Tidal voordelen, Qobuz heeft minstens dezelfde voordelen, is Europees en heeft ook nog eens een beter geluidskwaliteit. MQA van Tidal is leuk maar biedt soundwise niks extra’s t.o.v de Qobuz highres muziekbestanden.

  • Ik heb het even nagekeken, dit is een apparaat dat in juli 2013 voor het eerst in Nederland verkocht werd. Af fabriek werd al Spotify ondersteund volgensde product flyer. Grappig trouwens om daarop het oude Spotify logo met de verspringende letters te zien.

   Mijn vermoeden is dat deze manier van verbinden met Spotify door Spotify niet meer ondersteund werd. Wel erg netjes van Marantz dat ze Connect hebben toegevoegd. Dat kan dus blijkbaar wel, softwarematig. Het doet me denken aan Pioneer die softwarematig ondersteuning voor Chromecast aan een aantal van haar producten uit 2015 heeft toegevoegd. Ik kan me overigens voorstellen dat dit soort upgrades alleen mogelijkheid zijn als er voldoende opslaggeheugen in een apparaat aanwezig is voor de firmware.

 2. Ik kwam er al geruime tijd geleden achter dat mijn vertrouwde Western Digital TV Live geen Spotify meer ondersteunt. Nu begrijp ik dat het andersom is… Ach, een streaming-device dat de wenkbrauwen van de fijngevoelige HiFi-adepten alhier stevig zal doen rijzen. Maar ik heb er jaren van genoten…
  Een discussie over de duurzaamheid (in de letterlijke zin) van de streamingdiensten lijkt me best interessant. Er zijn al wat diensten gesneuveld in loop der jaren. Bijvoorbeeld Rara, Rdio. Verder valt me als klassiek-liefhebber dat veel labels zich met geen enkele dienst inlaten en HIERIN OOK VOLHARDEN!! (Bijvoorbeeld labels als Hyperion (ruim 2000 albums) MD & G (600 albums) en het audiofiele label Linn (ruim 350 albums). En zo zijn er meer. )
  Ik ben in ieder geval blij dat ik al mijn LP’s en CD’s nog heb en ben momenteel op zoek naar een vervanging van mijn oude NAD 5440 uit 1991….

 3. Vreemd dat een merk als Linn (streamers) het afgelopen jaar Spotify (naast Tidal en Qobuz) in haar software heeft geïntegreerd. Een fikse verbetering tov de AirPlay mogelijkheid die ik voorheen gebruikte om zo nu en dan over mijn set met Spotify te streamen. Snap dus de terugtrekkende beweging van andere merken niet anders dan dat het vanuit financieel oogpunt is gebeurd.

 4. Ik vermoed dat Spotify alleen nog het door henzelf ontwikkelde connect protocol ondersteund, aangezien andere implementaties van Pioneer en Logitech (Squeezebox) het afgelopen jaar zijn gesneuveld. Als dit het geval is dan zou de reden simpelweg geld kunnen zijn, doordat ze dan maar 1 platform (connect) hoeven te supporten.
  Het zou me verbazen als ze de stekker uit connect zouden trekken aangezien dan bijna geen enkel apparaat, telefoons, tablets en computers uitgezonderd, met de dienst kan verbinden.

 5. Momenteel gebruik ik apple Music wat ik zelf prettiger vind dan Spotify waar ik drie maanden voor een gering bedrag op geabonneerd ben geweest.
  De merken die nu geen Spotify gaan voeren kunnen nu dus mooi Apple Music toevoegen.
  Ook ben ik bezig mij te oriënteren om een netwerspeler aan te schaffen voor in mij luisterkamer bv Cambridge Audio 851N, of de nieuwe Marantz ND 8006.
  In de huiskamer draai ik Apple Music op twee Sonos play 1 in stereo mode wat best lekker klinkt.
  Maat wat Spotify bezielt zullen ee best nog wel horen, denk ik.

 6. Die startup wereld is een rare.
  Spotify had 12.8 miljoen aan inkomsten en een verlies van 18.8 in 2009
  In 2016 was dat 2934 mil met een verlies van 539 mil.!
  Je moet dus hele diepe zakken hebben (en sterke zenuwen) om jaar in jaar uit dit soort verliezen te kunnen dragen.
  https://www.statista.com/statistics/244990/spotifys-revenue-and-net-income/

  Mogelijk dat ze wat willen bezuinigen.
  Mogelijk dat de markt van kwaliteitsapparatuur te klein is, te onbeduidend en dus wordt afgestoten.
  Een andere optie is dat ze met eigen apparatuur gaan komen net als Amazon en Google en daar meer revenuen van verwachten dan van licenties.

 7. Heel markant hoe een sterke ketting breekt op haar zwakste schakel. Spotify heeft ontegenzeggelijk de beste en meest uitgebreide collectie en ook haar interface is zeer gebruikersvriendelijk. De Daily Mix is ook perfect. Jammer dat men geen CD kwaliteit aanbiedt. Ook de vreemde houding naar de HiFi producenten is onbegrijpelijk. Hoofd marketing moet snel op cursus.

  Overigens Tidal spint hier terecht garen bij. Recentelijk ben ik overgestapt van Spotify Premium naar Tidal HiFi. De eerste serieuze luisterproeven tussen hun aanbod en mijn CD accurate rips vanaf de HTPC streamer leert mij dat ik de kwaliteit van het audio signaal van Tidal fractioneel beter vind. Had ik niet verwacht. Het zet in ieder geval bij mij een denkproces op gang naar de waarde van een kostbare eigen collectie lokaal op een streamer.

  Mijn nieuwe muziek zoek ik in ieder geval vanaf nu even bij Tidal.