19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Streaming Audio Spotify en de nieuwe serversoftware

Spotify en de nieuwe serversoftware

2
Spotify en de nieuwe serversoftware

We meldden in een eerder bericht dat Spotify op diverse apparaten niet meer zal werken. De lijst blijkt zelfs nog langer dan gedacht. De reden: een software-update bij de dienst zelf.

Spotify lijkt het niet zo heel nauw te nemen met loyaliteit. Zowel niet naar fabrikanten toe als de uiteindelijke eindgebruikers. Beide partijen worden de dupe van het feit dat hun apparaat ineens niet meer samenwerkt met de dienst. De reden blijkt een andere te zijn dan wij in het gelinkte artikel hadden bedacht. Volgens een betrouwbare bron ‘gaat (ging… red.) Spotify per 01-01-2018 over naar een nieuw OS van hun servers, met de laatste Spotify app update zijn alle smart devices al voorbereid. Echter: aan de hardware kant van het Connect protocol zijn bepaalde chipsets uit het verleden (voor de eerste generatie Connect chipsets) niet softwarematig te upgraden voor verbinding met dit nieuwe platform. Hier een lijst van de slachtoffers zoals we deze van Spotify hebben ontvangen’.

Lange lijst

De lijst die we vervolgens onder ogen kregen is behoorlijk lang:

‘B&O: Beosound 5 – Onkyo: A/V Receivers: TX-NR509, TX-NR579, TX-NR609, TX-NR709, TX-NR809, TX-NR1009, TX-NR3009, TX-NR5009, HT-R690, HT-R990, HT-R648, HT-RC360, HT-RC370, A/V Controller: PR-SC5509, Home Theater System: AVX-690, HT-S9405THX, HT-S6405, HT-S9400THX, Stereo Receiver: TX-8050, Mini System: CR-N755, CS-N755, Network Tuner: T-4070. – Pioneer: XW-SMA1, XW-SMA3, XW-SMA4, VSX-923, VSX-828, VSX-823, VSX-528, VSX-S510, VSX-70, VSX-43, VSX-1023, VSX-1028, VSX-1123, VSX-1128, VSX-8231, SC-1223, SC-1228, SC-1323, SC-1328, SC-1523, SC-1528, SC-2023, SC-71, SC-72, SC-75, SC-77, SC-79, SC-LX57, SC-LX77, SC-LX87, X-SMC55, VSX-1124, VSX-44, VSX-80, VSX-1129, VSX-924, VSX-824, VSX-529, SC-LX58, SC-2024, SC-1224, SC-LX88, SC-81, SC-LX78, SC-85, VSX-1024, VSX-1029, SC-82, SC-87, SC-89. – Logitech: Squeezebox, UE Smart radio – Teufel: iTeufel Air Blue, and other Teufel speakers – Philips: MCi900, MCi8080, NP3700, NP3500, NP3900, NP3300, AW1000, AW2000, AW3000, AW5000, AW9000 – NAD: D7050, MDC-MT1, MDC-MT2’

Niet bejaard

Het valt op dat de genoemde apparaten weliswaar niet gloednieuw meer zijn, anderzijds is zeker voor audio-apparatuur een leeftijd van een jaar of zes, zeven nou ook niet heel bijzonder. Het zijn immers geen computers die na een paar jaar hopeloos verouderd zijn qua hardware. Waarom Spotify dan ook niet voor backwards-compatibiliteit heeft gezorgd is een legitieme vraag waar we waarschijnlijk wel nooit een helder antwoord op krijgen. Vooral ook niet omdat een paar jaar geleden firmware-updates ook al wel degelijk mogelijk waren. ‘Deze mededeling (aangaande het beëindigen van Sportify-support voor een serie apparaten, red.) is eind oktober al onder de fabrikanten en Spotify klanten verspreid. Eindgebruikers kregen een mail op basis van de meest gebruikte Connect apparaten van die specifieke gebruiker. Zij gaven ook aan dat er geen mogelijkheid was om de oude OS op de achtergrond mee te laten draaien voor bovengenoemde producten. Een dergelijke situatie hebben we natuurlijk eerder ook al gezien toen Spotify besloot de volledige integratie in 3th party apps te laten vervallen (m.u.v. Sonos) toen waren merken als Onkyo, Denon, Marantz en Pioneer ook al eens aan de beurt’, aldus de bron.

Losse componenten

Vervolgend met: ‘De meeste fabrikanten gebruiken op de meest recente modellen Software matige drivers in plaats van dedicated chipsets waardoor over een veel langer periode een compatibiliteit kan worden gegarandeerd’. In ieder geval wel iets om rekening mee te houden als high-end liefhebber die toevallig ook gebruik maakt van streamingdiensten. Het lijkt en betere strategie om gewoon losse componenten aan te schaffen en geen geïntegreerde apparaten. Houdt – om maar wat te noemen – Tidal ooit op te bestaan, rijst er een geheel nieuwe ster aan het streaming-firmament of verandert Spotify weer eens van protocol dan volstaat – als het een beetje meezit – een firmware-update. In het beroerdste geval moet de streamer vervangen worden. Maar dat is nog altijd praktischer dan een hele set vervangen die voor de rest prima klinkt. En het zullen sowieso de streamers zijn die het meest flexibel dienen te zijn qua mogelijkheden. Updaten kan veelal slechts tot het moment waarop de hardware niet capabel genoeg meer is. Denk aan een processor die het niet meer bijbeent, te weinig RAM of te weinig Flash-opslag.

2 REACTIES

  1. Je blijft je afvragen waarom grote markt leidende bedrijven soms zo onverklaarbaar zijn in hun strategie als het gaat om voor de hand liggende marketing.
    Het jarenlang negeren van FLAC door Apple is onbegrijpelijk. Het niet inspelen op de HighRes markt door Spotify eveneens. De ondoorgrondelijke wegen van de marketing managers. In de autobranche geldt al 100 jaar: de meeste verkochte auto hoeft zeker niet de beste auto te zijn. De grootste is dus niet altijd de beste.
    Die vlieger gaat blijkbaar ook op met streaming diensten. De houding van Spotify m.b.t. LMS is b.v. vreemd. Heel veel top streamers hebben naast Roon ook LMS als audioplayer. Als je daar dan Spotify uit verwijdert heb je een vreemde opvatting over hedendaagse muziekstreaming. Maar goed.

    Wat wel tot nadenken zet, ondanks het intense genot van Tidal Hifi, (de lachende derde dankzij Spotify) is dat je wel afhankelijk bent. Dus de “ouderwetste streamer” voorlopig toch nog maar even koesteren. En het eventuele alternatief daarvan is ook geen behelpen: IMAC of MAC-Mini met Audirvana.
    De consument staat dus gelukkig niet voor het blok. Die rol laten we even aan sommige grote streaming bedrijven over. Er gaat nu al veel geld om in deze tak van sport. (de tientallen miljoenen betaalde abonnementen) Het meeste geld gaat nu naar de muziek uitgeverijen. Die moeten zich wel beseffen dat sommige streaming diensten een groep betalende consumenten niet serieus nemen. Dat wordt hoe dan ook altijd afgestraft met ernstig markt aandeel verlies. Zo werkt het gelukkig wel.