11.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Hi-Fi 50 jaar Paradiso bij de VPRO: podcast, radio en online

50 jaar Paradiso bij de VPRO: podcast, radio en online

1
50 jaar Paradiso bij de VPRO: podcast, radio en online

Op 30 maart 2018 bestaat het Amsterdamse poppodium Paradiso exact 50 jaar. In aanloop naar dit jubileum zet de VPRO dé poptempel van Nederland in de schijnwerpers.

Zoals u eerder deze week al hebt kunnen lezen besteden de vaderlandse omroepen veel aandacht aan het 50-jarig bestaan van het Amsterdamse Paradiso. Zo ook – natuurlijk – de VPRO in het programma Nooit meer slapen. Het komt met een vijfdelige podcastserie getiteld Paradiso 50 over vijf specifieke perioden vanaf het oprichtingsjaar 1968, in de VPRO Gids verschijnt een serie van zes artikelen van muziekscribenten en VPRO 3voor12 selecteert 50 shows die toonaangevend waren.

Paradiso 50

Speciaal voor dit jubileum maakt VPRO Nooit Meer Slapen de vijfdelige podcastserie getiteld Paradiso 50. In vijf afleveringen van 45 minuten reizen luisteraars door de turbulente jaren waarin het Amsterdamse podium zich ontwikkelde van vrijzinnige kerk naar hippie-hang-out en van drugshol en punkhoofdkwartier tot professioneel en toonaangevend poppodium. Eindredacteur van VPRO Nooit meer slapen Lotje IJzermans en Atze de Vrieze van VPRO 3voor12 gaan in gesprek met betekenisvolle medewerkers, bezoekers en muzikanten, onder wie de oprichter van het legendarische poppodium Willem de Ridder, Ernst Jansz van CCC Inc. en Doe Maar, Panic-zanger Peter ten Seldam, punkdichteres Diana Ozon, zanger Peter te Bos van Claw Boys Claw, dj Eddy de Clerq, JB Meijers, Raggende Man Bob Fosko, dj Isis en Willie Wartaal van De Jeugd Van Tegenwoordig.

Podcastkanalen

Paradiso 50 verschijnt vanaf vrijdag 2 maart vijf weken lang elke vrijdagmiddag op vpro.nl/nooitmeerslapen en op iTunes, Stitcher en andere bekende podcastkanalen. In de reguliere uitzending van VPRO Nooit meer slapen zijn vanaf vrijdag 2 maart vijf vrijdagen op rij de hoogtepunten uit de podcast te beluisteren. Om 01.30 uur op NPO Radio 1.

VPRO Gids

Parallel aan de podcastserie start de VPRO Gids in editie #9 een serie artikelen van muziekscribenten die herinneringen ophalen aan een specifieke periode uit die 50 jaar popgeschiedenis. Oud-programmeur van Paradiso Rik Zaal verhaalt over de jaren ’60, de hippietijd, toen hij zich soms ‘meer sociaal werker voelde dan muziekprogrammeur’. Oscar Smit, auteur van De Paradiso Punkjaren, beschouwt het podium in de hoogtijdagen van de punk. Oud-Volkskrantrecensent Gert van Veen blikt terug op de jaren ’80 en de opkomst van house. Voormalig VPRO-presentator Jaap Boots herinnert zich de verpletterende indruk die surprise act Prince in de jaren ’90 op hem maakte. Popjournalist Robert Lagendijk praat met vakgenoot Hester Carvalho over haar nieuwe boek Paradiso 50 jaar in 50 legendarische concerten. Redacteur van VPRO 3voor12 Atze de Vrieze kijkt in de toekomst en vraagt zich af hoe Paradiso zich verhoudt tot de nieuwe megazalen elders in het land. VPRO Gids # 9 verschijnt 27 februari (daarna wekelijks artikelen)

VPRO 3voor12 en VPRO.nl

De redactie van 3voor12 selecteert maar liefst vijftig shows die toonaangevend waren in die 50 jaar Paradiso. Daarnaast worden er specifieke verhalen geschreven en parels uit het archief opgedoken. Verder worden hier alle interessante VPRO-producties over 50 jaar Paradiso samengebracht.

1 REACTIE